ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές ένταλμα για τον πρώην πρόεδρο της Κίνας ζητά η Ισπανία

Διεθνές ένταλμα για τον πρώην πρόεδρο της Κίνας ζητά η Ισπανία

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Κίνας Τζιανγκ Ζεμίν, του πρώην πρωθυπουργού Λι Πενγκ και άλλων τριών Κινέζων αξιωματούχων για την εμπλοκή τους στη φερόμενη γενοκτονία στο Θιβέτ ζήτησε σήμερα ο Ισπανός δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ισμαέλ Μορένο.

Ο Μορένο ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνή εντάλματα μετά την προσφυγή που έκαναν πέρυσι στην ισπανική δικαιοσύνη, οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα για διάπραξη γενοκτονίας και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Θιβέτ, τις δεκαετίες του 1980 και '90.

Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι είναι ο πρώην αρχηγός της κρατικής ασφάλειας Τσιάο Σι, ο πρώην υπουργός Οικογενειακού Προγραμματισμού Πενγκ Πεϊγιούν και ο Τσεν Κουιγιάν, πρώην ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Θιβέτ.

Η υπόθεση αυτή προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις του Πεκίνου με τη Μαδρίτη. Πέρυσι το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε καλέσει τον Ισπανό πρεσβευτή για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας ενώ την Παρασκευή ζήτησε από τις ισπανικές αρχές να αποτρέψουν άλλες δικαστικές έρευνες για τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Την υπόθεση ανέλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο βάσει της αρχής της διεθνούς δικαιοδοσίας του, ότι δηλαδή μπορεί να εκδικάζει και υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε άλλες χώρες αλλά και επειδή ο ένας εκ των εναγόντων έχει την ισπανική υπηκοότητα.

Ροή Ειδήσεων