ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αναστέλλει τις επαφές του με την Παλαιστίνη

Το Ισραήλ αναστέλλει τις επαφές του με την Παλαιστίνη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις επαφές υψηλού επιπέδου με τους Παλαιστινίους, ενώ απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων, μια ενέργεια που βαθαίνει την κρίση και απειλεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


Η σκλήρυνση της ισραηλινής στάσης θεωρείται ένα πρώτο βήμα αντιποίνων για την απόφαση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να ζητήσει την ένταξη των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς οργανισμούς και διεθνείς συμβάσεις.

Το Ισραήλ εξέλαβε την κίνηση του Αμπάς ως ένα ακόμη βήμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, τους γενικούς διευθυντές υπουργείων και άλλους ανώτερους αξιωματούχους να μην συναντώνται με τους ομολόγους τους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου έδωσε την εντολή αυτή αντιδρώντας στην «σοβαρή παραβίαση των Παλαιστινίων από τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών», κάνοντας μια προφανή αναφορά στην υπογραφή των 15 διεθνών συμφωνιών την περασμένη εβδομάδα.

Η αντίδραση των Παλαιστινίων στα ισραηλινά αντίμετρα ήταν μάλλον συγκρατημένη, με έναν εκπρόσωπο τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, να δηλώνει ότι οι ισραηλινοπαλαιστινιακές υπουργικές συναντήσεις ήταν ούτως ή άλλως σπάνιες Ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος όμως ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν πιθανές ισραηλινές οικονομικές κυρώσεις.

Η εντολή αυτή πάντως δεν ισχύει για την υπουργό Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, την επικεφαλής των διαπραγματευτών του Ισραήλ, όπως επίσης και για αξιωματούχους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανέφερε ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του Ισραήλ για τα σχέδια κατασκευής άλλων περίπου 700 οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (1η Απριλίου) είναι η άμεση αιτία που οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε νέα κρίση Τα σχόλια του Κέρι ενώπιον του Κογκρέσου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διασώσουν τις συνομιλίες