ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων Ουκρανίας - αυτονομιστών

Ξεκίνησε η ανταλλαγή αιχμαλώτων Ουκρανίας - αυτονομιστών

Τη διαδικασία ανταλλαγής εκατοντάδων αιχμαλώτων ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (26/12) ουκρανική κυβέρνηση και φιλορώσοι αυτονομιστές, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ.

«Η ανταλλαγή αυτή άρχισε να πραγματοποιείται, σε ομάδες των δέκα, κοντά στην πόλη Κοστιαντίνιβκα, 45 χλμ. βόρεια του προπυργίου των αυτονομιστών, της πόλης Ντονέτσκ», ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις δύο πλευρές, συνολικά αναμένεται να ανταλλαγούν 222 φιλορώσοι αυτονομιστές με 150 Ουκρανούς.

Οι αιχμάλωτοι, με πολιτικά ρούχα και κρατώντας σάκους, βρίσκονταν παραταγμένοι αντικριστά οι μεν με τους δε, σε απόσταση 100 μέτρων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκονται επί τόπου και επιτηρούν την διαδικασία, σε ένα δρόμο που φωτίζεται μόνο από τα φώτα μερικών αυτοκινήτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωποι των Αρχών στο Κίεβο και των αυτονομιστών διάβασαν τα ονόματα των αιχμαλώτων πριν ξεκινήσει η ανταλλαγή τους.

«Οι φυλακισμένοι που απελευθερώνουν οι αντάρτες κρατούνταν στην περιοχή του Ντονέτσκ», είπε η Ντάρια Μορόζοβα, εκπρόσωπος των αυτονομιστών, διευκρινίζοντας πως η ανταλλαγή των αιχμαλώτων που κρατούν οι αυτονομιστές στη γειτονική αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ σχεδιάζει να γίνει αύριο Σάββατο.

Σχετικές ειδήσεις