ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: 90 στρατιώτες αιχμάλωτοι και 82 αγνοούνται στο Ντεμπάλτσεβε

Ουκρανία: 90 στρατιώτες αιχμάλωτοι και 82 αγνοούνται στο Ντεμπάλτσεβε

Τουλάχιστον 90 στρατιώτες της Ουκρανίας κρατούνται από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αποσχιστές στην ανατολική ουκρανική πόλη Ντεμπάλτσεβε, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Ακόμη 82 στρατιώτες φέρονται να αγνοούνται, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, 13 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν κατά την υποχώρησή τους από την πόλη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα, έπειτα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, ότι η κατάληψη της πόλης Ντεμπάλτσεβε από τους φιλορώσους αντάρτες έγινε κατά παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε στους τρεις "να μην υποκρινόμαστε ότι αυτό που έγινε στο Ντεμπάλτσεβε ήταν εντός του πλαισίου των συμφωνιών του Μινσκ", αναγράφεται στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Αγγελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλισθεί η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και δήλωσαν έτοιμοι να υποστηρίξουν την αποστολή στην Ουκρανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, να εφαρμόσουν μέτρα για την απόσυρση των βαρέων όπλων των αντιμαχομένων πλευρών και για την ταχεία απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις των φιλορώσων ανταρτών εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους κατά θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων στο χωριό Σιρόκιν, στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων ανατολικά της Μαριούπολης και συγκεντρώνουν εκεί τις δυνάμεις τους.
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή δήλωσε ότι δεν υπήρξε απόπειρα κατάληψης θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων. "Οι αντάρτες συγκεντρώνουν ενισχύσεις", πρόσθεσε, ωστόσο.

Σχετικές ειδήσεις