ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές απελευθέρωσαν δύο Αμερικανούς μέλη ΜΚΟ

Ουκρανία: Οι αυτονομιστές απελευθέρωσαν δύο Αμερικανούς μέλη ΜΚΟ

Δύο Αμερικανοί μέλη μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που δρούσε στην ανατολική Ουκρανία αφέθηκαν το Σάββατο (09/05) ελεύθεροι από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι τους είχαν συλλάβει και τους κρατούσαν με την κατηγορία ότι ήταν «κατάσκοποι», όπως δήλωσε ο εκ των ηγετών των ανταρτών, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο.

«Αφήσαμε ελεύθερους τους Αμερικανούς που είχαμε συλλάβει νωρίτερα. Ο ένας από αυτούς είναι πράκτορας της CIA και ο άλλος είχε στρατολογηθεί» από την οργάνωση, είπε ο Ζαχαρτσένκο στους δημοσιογράφους χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Λίγες ώρες νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC) είχε ανακοινώσει την απελευθέρωση δύο μελών της τα οποία κρατούνταν εδώ και δέκα ημέρες στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, περισσότεροι από 30 εργαζόμενοί της συνελήφθησαν έπειτα από επιδρομές των αυτονομιστών ανταρτών στα γραφεία της.

Στα τέλη Απριλίου πολλά μέλη της ΜΚΟ αυτής, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, είχαν εκδιωχθεί από το Ντονέτσκ με την κατηγορία ότι είναι «κατάσκοποι». Όλοι οι συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στο ουκρανικό έδαφος αφού βρέθηκαν στα γραφεία της οργάνωσης συσκευές παρακολούθησης.

«Πρόκειται για το πρώτο διπλωματικό σκάνδαλο στην (αυτοανακηρυχθείσα) Λαϊκή Δημοκρατία (του Ντονέτσκ). Όλα τα εργαλεία κατασχέθηκαν και δόθηκαν στις αμερικανικές αρχές», δήλωσε σήμερα ο Ζαχαρτσένκο.

Ερωτηθείς για την υπόθεση ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία απάντησε ότι «δεν διαθέτει καμία πληροφορία σχετικά με την τύχη» των εν λόγω Αμερικανών.

Σχετικές ειδήσεις