ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Αϊζενστάιν: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google με doodle

Σεργκέι Αϊζενστάιν: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google με doodle

Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν ήταν πρωτοπόρος στη χρήση του μοντάζ και το έργο του επηρέασε σημαντικά τους πρώτους σκηνοθέτες ταινιών.

Εάν ζούσε σήμερα θα γιόρταζε τα 120ά του γενέθλια και η Google δεν τον ξέχασε και τον τιμά ως έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών, με το σημερινό (22/01/2018) της doodle.

Γεννημένος το 1898, ο Αϊζενστάιν σκηνοθέτησε ταινίες που θεωρήθηκαν καινοτόμες και αριστουργηματικές, όπως το «Θωρηκτό Πότεμκιν», το «Strike» και το «General Line».

Ο Αϊζενστάιν ήταν πρωτοπόρος στη χρήση του μοντάζ και το έργο του επηρέασε σημαντικά τους πρώτους σκηνοθέτες ταινιών.

Γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας, από ευκατάστατους γονείς, που του εξασφάλισαν μια καλή μόρφωση. Ο πατέρας του, Μιχαήλ Αϊζενστάιν, ήταν αρχιτέκτονας βαλτικής, γερμανικής, εβραϊκής και σουηδικής καταγωγής ενώ η μητέρα του, Γιούλια, ήταν Ρωσίδα και μέλος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Sergei Eisenstein6

Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, ως παιδί ακόμα, μιλούσε τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά), ενώ αργότερα παρακολούθησε μαθήματα μηχανικής και αρχιτεκτονικής.

Την ίδια εποχή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας αφίσες. Σύντομα ανακάλυψε το θέατρο και ανέβασε στη Μόσχα πολλά θεατρικά έργα.

Δείτε το Doodle της Google για τον Σεργκέι Αϊζενστάιν

sergei eisensteins 120th birthday

Έγραψε πολλά δοκίμια στα οποία αναλύει τα έργα και την τεχνική του και διατυπώνει τις σκέψεις του για την τέχνη του Κινηματογράφου.

Το 1924 ξεκίνησε η καριέρα του στον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας το έργο "Απεργία" που έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, παρ' όλες τις αδυναμίες του. Το 1925 σκηνοθέτησε το αριστούργημά του, το "Θωρηκτό Ποτέμκιν", σε δικό του σενάριο, βασισμένο στα γεγονότα της ανταρσίας στο θωρηκτό Ποτέμκιν του ρωσικού ναυτικού το 1905. Γυρίστηκε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες στην πόλη και το λιμάνι της Οδησσού. Με αυτή την ταινία, στα 27 του χρόνια καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες που πέρασαν από τον κινηματογραφικό χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ DOODLE ΤΗΣ GOOGLE

Το 1945 σκηνοθέτησε το πρώτο μέρος της τριλογίας "Ιβάν ο τρομερός", βιογραφία του Ιβάν τον οποίο θαύμαζε ο Στάλιν, ενώ το 1946 ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος της. Η πρεμιέρα της στη Σοβιετική Ένωση έγινε, όμως, το 1958, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του.

Το τρίτο μέρος της τριλογίας δε γυρίστηκε ποτέ, καθώς στις 9 Φεβρουαρίου του 1948 ο Αϊζενστάιν πέθανε από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 50 ετών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ για τον Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Σχετικές ειδήσεις