ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Μουσείο δεινοσαύρων και παγκόσμιας φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό

Κύπρος: Μουσείο δεινοσαύρων και παγκόσμιας φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό

Οι δεινόσαυροι είναι ένα θέμα που συναρπάζει και γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Ανεξαρτήτως ηλικίας δεν μπορείς παρά να σταθείς με δέος μπροστά στην ιστορία τους.

Τα σπονδυλωτά αυτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια και πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Πως συνδέονται με το νησί; Το Τσιρίδειο ίδρυμα, κατέχει μια μεγάλη συλλογή, αξίας πέραν των €12 εκατομμυρίων, και προτίθεται να δημιουργήσει στην επαρχία Λεμεσού Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας. Στην συλλογή αυτή περιλαμβάνονται και τέσσερις ολοκληρωμένοι δεινόσαυροι αλλά και κεφαλές τους, μεταξύ άλλων του Τυραννόσαυρου T REX.

Το politis.com.cy μίλησε με τον ιδιοκτήτη της συλλογής και δημιουργό του Τσιρίδειου Ιδρύματος, Άγγελο Τσιρίδη ο οποίος τόνισε ότι χρόνια γίνονται προσπάθειες για δημιουργία ενός πρότυπου μουσείου φυσικής ιστορίας, αλλά δυστυχώς, όπως τόνισε, οι ενέργειες αυτές δεν ευδοκίμησαν.

Σπάνια απολιθώματα δεινοσαύρων


Να αναφέρουμε ότι η μοναδική αυτή συλλογή, περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων, ορυκτά μεγάλης ιστορικής αξίας, κομμάτια μετεωριτών, αλλά και πολύτιμες αρχαιότητες εκατομμυρίων ετών από όλο τον κόσμο. «Έχουμε την πρόθεση να τα δωρίσουμε στην Πολιτεία. Το Ίδρυμα μας, με συντονίστρια την Φωτεινή Τσιρίδου ξεκίνησε μια προσπάθεια, ώστε να εξευρεθεί χώρος για δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου στη Λεμεσό. Έδωσα βεβαίως τη συγκατάθεσή μου και αν υλοποιηθεί το κατασκευαστικό μέρος του έργου, τότε ευχαρίστως όλη η συλλογή θα πάει στη πόλη», υπογράμμισε ο κ. Τσιρίδης.

Εξέλιξη των ειδών στο πλανήτη Γη

Ένας από τους βασικούς στόχους του Μουσείου Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας είναι «να προωθήσει τη γνώση πάνω σε θέματα της εξέλιξης των ειδών ζωής στον πλανήτη και στον τομέα παλαιοντολογίας, ενώ θα φωτίζει τις όχι και τόσο γνωστές πτυχές της Ιστορίας».

Δεν υπάρχει παρόμοια της στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η νομικός Φωτεινή Τσιρίδου, συντονίστρια της προσπάθειας, δήλωσε ότι για αυτήν αλλά και για το Ίδρυμα είναι «όνειρο ζωής να ‘ρθει στη Λεμεσό, ειδικά σε περιβάλλον που να είναι εύκολα προσβάσιμο σε ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες. Το Τσιρίδειο Ίδρυμα, «μέσα από δεκαετίες έρευνας σε όλον τον κόσμο, απέκτησε αυτή την πολύτιμη συλλογή εκθεμάτων φυσικής ιστορίας παγκόσμιας εμβέλειας, που παρόμοιά της δεν υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Σύνδεση με ακαδημαϊκά Ιδρύματα

«Θα είναι πολλαπλά τα οφέλη από τη δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου. Καταρχήν, η ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές επίπεδο, η αναβάθμιση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλη την Κύπρο», ανέφερε η κα Τσιρίδου προσθέτοντας ότι «η συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και άλλα ακαδημαϊκά Ιδρύματα είναι μέσα στους στόχους του επόμενου διαστήματος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ερευνητικό κέντρο, να προσελκύσουμε ερευνητικές ομάδες φοιτητών από πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί προοπτική για συνεργασίες με μουσεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, προσφορά στη γνώση και ψυχαγωγία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, αποκέντρωση, δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού και άλλου προσωπικού και άλλα».

Διαδικασία εξεύρεσης χώρου

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι με δική της πρωτοβουλία, ανέλαβε να φέρει το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας στη Λεμεσό, υπογραμμίζοντας ότι όραμα και στόχος της είναι να προωθήσει τη δημιουργία του είτε σε κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού, είτε πολύ κοντά από την πόλη για εύκολη πρόσβαση από τα αστικά κέντρα. «Είμαστε στη διαδικασία έρευνας για εξεύρεση της κοινότητας που μπορεί να φιλοξενήσει το τεράστιο αυτό έργο σε κατάλληλο χώρο που απαιτείται να είναι περίπου 10,000 – 12,000 τετραγωνικών μέτρων. Θα είναι ένα σπουδαίο project για την Κύπρο αλλά και την επαρχία μας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί φορείς βλέπουν τη δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου, ως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για ανάπτυξη της Κύπρου αλλά και της Λεμεσού, σε ένα τομέα που κατά γενική ομολογία είμαστε πίσω, το μουσειακό τουρισμό αλλά και την έρευνα. Από την μια η ύπαρξη ενός Μουσείου παγκόσμιας εμβέλειας θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες τα επόμενα χρόνια και από την άλλη θα δώσει ώθηση για χρηματοδότηση επιστημόνων και δημιουργία ερευνητικών κέντρων.

Όσον αφορά την τοποθεσία; Άλλοι βλέπουν προς το χαμηλό δάσος Αγίας Φύλας (5 λεπτά από το κέντρο της πόλης σε ένα καταπράσινο τοπίο) και άλλοι προς την ύπαιθρο, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Τροόδους (που για 2 μήνες περίπου τον χρόνο αποκλείεται λόγω καιρού).

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.