ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τον Αύγουστο η τοποθέτηση συστήματος επιτήρησης διελεύσεων στην πράσινη γραμμή (vid)

Κύπρος: Τον Αύγουστο η τοποθέτηση συστήματος επιτήρησης διελεύσεων στην πράσινη γραμμή (vid)
«Θα συνεχίσουμε να τοποθετούμε φυσικά εμπόδια σε όσους χώρους κρίνεται ότι χρειάζονται για να παρεμποδίσουμε αυτές τις διελεύσεις»
ALPHA CYPRUS

Tο σύστημα επιτήρησης διελεύσεων στην πράσινη γραμμή αναμένεται να αρχίσει να τοποθετείται από τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής και αναφέρθηκε στην πρόθεση για συγκρότηση ενός ειδικού σώματος για να επιτηρεί την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό, είπε ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων στην Κύπρο ανέρχεται στις 10.000, ενώ οι αφίξεις κυμαίνονται στις 180-200 ημερησίως.

Το πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Κύπρο δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά για να υπάρξει περιορισμός των καθημερινών διελεύσεων που ξεπερνούν τις εκατόν κάθε βράδυ, ανέφερε σε δηλώσεις του στο χωριό Χανδριά της Λεμεσού. Είπε ακόμη ότι πέραν των διελεύσεων παρατηρείται αύξηση στις επιστροφές, καθώς «φτάσαμε αισίως τις 680 μέχρι στιγμής για το 2022» σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό «πόρρω απέχει από τις 5000 αφίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς».

Ερωτηθείς για τις επιστολές που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνδρομή της σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κατά πόσο υπάρχει κάποια εξέλιξη, ο Υπουργός είπε ότι έχει αποστείλει μια επιστολή «υποστηριζόμενη από συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία».

Συγκεκριμένα, συνέχισε «είναι τα ταξιδιωτικά έγγραφα 317 μεταναστών, στα οποία ξεκάθαρα φαίνεται η όδευση και η εργαλειοποίηση που τυγχάνουν αυτοί οι άνθρωποι εκ μέρους της Τουρκίας, αφού ξεκάθαρα φαίνεται ότι προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική και μέσω Κωνσταντινούπολης με τις σφραγίδες των αεροδρομίων, φαίνεται η άφιξη στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, η παραχώρηση `βίζας` 60 ημερών και βεβαίως η διέλευση από την πράσινη γραμμή στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές».

Όπως είπε, τη Δευτέρα, μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα θέσει το θέμα, όπως και το πρόσθετο αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του Κέντρου Πουρνάρα, ύψους 20 εκ. ευρώ «για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον τεράστιο φόρτο που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το Πουρνάρα αισίως έχει ξεπεράσει τις 3.000 άτομα και βεβαίως είναι παντελώς αδύνατο με τις υποδομές που έχουμε να φιλοξενήσουμε αυτούς τους αριθμούς».

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι αντικρίζονται θετικά τα αιτήματα μας προς την ΕΕ, ο Υπουργός είπε πως θεωρεί πως μετά και την επίσκεψη του Αντιπρόεδρου Σχοινά, της Επιτρόπου Γιοχανσον αλλά και της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της ΓΔ Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Beate Gminder «ξεκάθαρα υπάρχει μια ευνοϊκή διάθεση προς την κατεύθυνση ικανοποίησης αιτημάτων της χώρας μας».

Ερωτηθείς αναφορικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για περιορισμό των διελεύσεων από την πράσινη γραμμή και εάν θα υπάρξει επέκταση του μέτρου του συρματοπλέγματος εξέφρασε την άποψη ότι το εν λόγω θέμα δεν πρέπει να συζητείται συνεχώς. Η απόφαση έχει ληφθεί, είπε και πρόσθεσε, ότι η όδευση της δεύτερης φάσης τοποθέτησης φυσικών εμποδίων έχει ξεκινήσει.

«Θα συνεχίσουμε να τοποθετούμε φυσικά εμπόδια σε όσους χώρους κρίνεται ότι χρειάζονται για να παρεμποδίσουμε αυτές τις διελεύσεις» σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι είναι σε αναμονή η τοποθέτηση του συστήματος επιτήρησης που θα αρχίσει, όπως είπε, να τοποθετείται από τον ερχόμενο Αύγουστο. Πρόσθετα είπε «υπάρχει η πρόσθετη διάθεση εκ μέρους μας να συγκροτήσουμε ένα ειδικό σώμα για να μπορούμε να επιτηρούμε την γραμμή κατάπαυσης του πυρός».

Μυστικές συνταγές δεν υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Νουρής, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα μέτρα, ενώ αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να πείσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο τις χώρες μέλη της ΕΕ ότι «παρά το γεγονός ότι η πράσινη γραμμή δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο», εντούτοις επιβάλλεται να τοποθετήσουμε «όλα εκείνα τα εμπόδια και τις τεχνολογίες που τοποθετούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτές τις διελεύσεις».

Ερωτηθείς για τη διαχείριση των προσφύγων από την Ουκρανία, είπε ότι ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχει φτάσει στην Κύπρο πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής είναι γύρω στις 10.000, ενώ οι αφίξεις είναι γύρω στις 180-200 ημερησίως.

«Ευχόμαστε ότι σύντομα θα τερματιστούν οι εχθροπραξίες» διότι αυτόν τον τεράστιο φόρτο δεν είναι εύκολο να τον διαχειριστούμε, είπε. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ενημέρωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 1273 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για προσωρινή προστασία. Η Δημοκρατία και το Υφυπουργείο Τουρισμού έχουν εξασφαλίσει μέχρι τέλος Απριλίου 3000 κλίνες για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι, είπε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι τη Δευτέρα αναμένονται σχετικές ανακοινώνεις και ενημέρωση σε επίπεδο ηγεσίας από την ΕΕ για τη βοήθεια που θα πάρουν τα κράτη μέλη για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς.

Είπε ότι η Κύπρος, όντας χώρα που βίωσε την κατοχή και την προσφυγιά θα στηρίξει τους πρόσφυγες όσο μπορεί. «Έχουμε ξεκινήσει την έκδοση των καρτών» που όπως είπε, θα αποτελούν το ‘διαβατήριο’ των Ουκρανών στη χώρα μας για τους επόμενους 12 μήνες, μέσω της οποίας θα απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που μπορεί να πάρει ένας κοινοτικός ή ένας Κύπριος σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εργασία και την παιδεία.