ΚΥΠΡΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα αποδέχθηκε τελικά τη βοήθεια της Κύπρου

Σεισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα αποδέχθηκε τελικά τη βοήθεια της Κύπρου
AP Photo

Σεισμός στην Τουρκία: Αν και αρχικά η Άγκυρα είπε «ευχαριστούμε, αλλά όχι» στην αποστολή βοήθειας από την Κύπρο, εν τέλει έκανε δεκτή τη συνδρομή της Λευκωσίας στις δύσκολες στιγμές που βιώνει μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ.

Από τα πρώτα δραματικά λεπτά μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας στην Τουρκία, ένα κύμα συμπαράστασης απλώθηκε προς την Άγκυρα. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να στείλουν κάθε είδους βοήθεια στη σεισμόπληκτη Τουρκία, ενώ το ίδιο έπραξε και η Κύπρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση της Άγκυρας στη Λευκωσία ήταν «ευχαριστούμε, αλλά όχι» σε μια κίνηση που προκάλεσε αρνητική εντύπωση και συζητήσεις.

Η Κύπρος ανακοίνωσε πως οι Αρχές της χώρας εξέταζαν τον τρόπο που θα μπορούσαν, πρακτικά, να βοηθήσουν τους πολίτες στην Τουρκία παρά το όχι της κυβέρνησης. Εν τέλει, η Άγκυρα, αποδέχθηκε και τη βοήθεια της Λευκωσίας μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, βάζοντας τέλος στον παραλογισμό. Την είδηση γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Δημήτρης Δημητρίου.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε προ ολίγου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία», έγραψε στο Twitter.