ΚΥΠΡΟΣ

Συνομιλίες για το Κυπριακό το Φθινόπωρο

Συνομιλίες για το Κυπριακό το Φθινόπωρο

Στις μιάμιση τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, καθώς λόγω της κακοκαιρίας η πτήση του κ. Κασουλίδη προσγειώθηκε σε γειτονικό αεροδρόμιο, όπου και καθηλώθηκε επί τρίωρο χωρίς να επιτρέπεται στους επιβάτες να αποβιβαστούν.

«Υπάρχει κατανόηση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του Φθινοπώρου», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Κασουλίδης.

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση της νέας Κυβέρνησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι ότι μετέφερε στον κ. Μπαν τρία ζητήματα εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Πρώτον, την ανάγκη να επιδειχθεί κατανόηση διότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Eurogroup επιβάλλει ο Πρόεδρος να επικεντρωθεί στα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και επομένως οι συνομιλίες θα πρέπει να μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο».

Το δεύτερο θέμα ήταν πως αν και δεν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες από την αρχή, υπάρχουν ζητήματα για το οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι δεσμευμένος.

«Ναι μεν δεν θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες από την αρχή, όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν μερικά θέματα για α οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει προεκλογικά ότι δεν είναι δεσμευμένος. Και αυτό το ξεκαθάρισα έναντι της θέσης ‘ξεκινούμε από εκεί που μείναμε’», είπε ο κ. Κασουλίδης

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, στην οποία ενέταξε την πρόταση για την Αμμόχωστο».

«Πέραν της ουσίας του κυπριακού για την οποία είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, η κατάσταση εμπιστοσύνης που επικρατεί σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τέτοια που χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποκαταστήσουμε την έλλειψή της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση για την Αμμόχωστο για να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της προτού καταλήξουν οι πλευρές σε οποιαδήποτε άλλη συμφωνία».

Ερωτηθείς για το αντάλλαγμα, διευκρίνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι, αν η Αμμόχωστος παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, να δικαιούται η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να διεξάγει εμπόριο απευθείας δια του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ. Και ταυτόχρονα να δούμε και κάποια κεφάλαια τα οποία έχουμε παγωμένα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κάτι που κερδίζουν όλες οι πλευρές».

Σε ερώτηση αν εγέρθηκε ζήτημα αεροδρομίου Τύμπου, με αντάλλαγμα το Βαρώσι, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

«Δεν εγέρθηκε τέτοιο θέμα διότι ακόμα δεν συζητούμε αυτά τα θέματα. Η Τουρκία θεωρεί ότι όλα θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στα πλαίσια της συζήτησης της ουσίας».

Σε ερώτημα αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται γύρω από ΜΟΕ που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο ΥΠΕΞ ήταν σαφής:

«Εμείς θεωρούμε ότι τα θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο είναι εντελώς εκτός των θεμάτων που αφορούν στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού . Ότι είναι κίνητρο για να λυθεί το κυπριακό, είναι. Αλλά είναι της αποκλειστικής δικαιοδοσίας του νόμιμου κράτους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε Γενικός Γραμματέας ασφαλώς αλλά ούτε και ο κύριος Downer ήγειραν ποτέ θέματα που αφορούν την ενέργεια».

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν ηγέρθη ζήτημα εγγράφου συγκλίσεων-αποκλίσεων, ενώ για την αντίδραση του Γενικό Γραμματέα στη θέση για συνομιλίες το φθινόπωρο είπε:

«Νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από την περίοδο του φθινοπώρου οι συνομιλίες».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Όλι Ρέν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αφού υπενθύμισε την γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αν νομίζει ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις βοηθά τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού κάνει λάθος. Απεναντίας παρατείνει το χρόνο που θα μπορέσει να προκύψει λύση με αποτέλεσμα τα προβλήματα ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην λύονται».

Αργά το βράδυ ο κ. Κασουλίδης αναχώρησε για την Ουάσιγκτον όπου ξεκινά διήμερο πρόγραμμα επαφών. Εξ αιτίας της καθυστέρησης, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας.