ΚΥΠΡΟΣ

Σε εξέλιξη οι επίσημες επαφές του Τζο Μπάιντεν στη Κύπρο

Σε εξέλιξη οι επίσημες επαφές του Τζο Μπάιντεν στη Κύπρο

Τις επίσημες επαφές του στην Κύπρο άρχισε το πρωί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε χθες στο νησί για επίσημη επίσκεψη.

Στις 10:30 πήγε στην Αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένου και του μουφτή των Τουρκοκυπρίων. Πριν από τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και δεν έχουν προγραμματισθεί δηλώσεις ούτε και μετά τη συνάντηση.

Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσκεψη στην αμερικανική πρεσβεία και απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Ρότζερ Ντέιβις, που σκοτώθηκε από πυρά που ρίφθηκαν εναντίον τού κτιρίου της πρεσβείας το 1974 στη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων μετά την τουρκική εισβολή. Από τους πυροβολισμούς που έριξαν άγνωστοι προς την κατεύθυνση παραθύρου της πρεσβείας είχε σκοτωθεί και η Ελληνοκύπρια γραμματέας του πρεσβευτή.

Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:45, όπου θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και θα ακολουθήσουν συνομιλίες.

Έπειτα από ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση Αναστασιάδη- Μπάιντεν θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες στο επίκεντρο των οποίων θα είναι περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, καθώς και ζητήματα ενέργειας και οικονομίας. Μετά τις συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει στο βιβλίο των επισκεπτών και θα παρακαθήσει σε γεύμα, παρουσία του αρχιεπισκόπου, των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και προέδρων της Βουλής, του γενικού εισαγγελέα και των αρχηγών των κομμάτων. Μετά το γεύμα θα γίνουν επίσημες δηλώσεις.

Στις 16:15, ο κ. Μπάιντεν θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και θα προβεί σε δηλώσεις, ενώ στις 18:00 θα μιλήσει στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, σε δικοινοτική συνάντηση επιχειρηματιών, πολιτικών και προσωπικοτήτων που ασχολούνται κυρίως με την επαναπροσέγγιση.

Το βράδυ, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να παρακαθήσει σε δείπνο με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη. Μετά το τέλος του δείπνου, θα προβεί σε δήλωση σε ειδικό χώρο στο Λήδρα Πάλας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος και η συνοδεία του, θα αναχωρήσουν από την Κύπρο μετά το γεύμα, αργά το βράδυ.

Διαβάστε επίσης

Κύπρος : Δείπνο από το ζεύγος Αναστασιάδη στο ζεύγος Μπάϊντεν