ΚΥΠΡΟΣ

Αναστασιάδης: Στη Ν. Υόρκη για το ΣΑ στο ΟΗΕ-Πιθανή συνάντηση με Έρογλου

Αναστασιάδης: Στη Ν. Υόρκη για το ΣΑ στο ΟΗΕ-Πιθανή συνάντηση με Έρογλου

Επαφές σε τρία επίπεδα θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την οποία θα αναχωρήσει στις 19 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης θα έχει επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής Κυβέρνησης, πιθανότατα με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, και πιθανόν με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον.

Ακόμη, θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας και θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπρόσωπους των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχει επίσης ζητηθεί από κυπριακής πλευράς να γίνει συνάντησή του και με ορισμένα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της περιοχής και πιο συγκεκριμένα με τους ηγέτες της Αιγύπτου, των Παλαιστινίων, του Λιβάνου και του Ισραήλ, ενώ θα τελέσει και τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης των Ισραηλινών στη Νέα Υόρκη για τους Εβραίους που έχουν περάσει από την Κύπρο.

Εξάλλου, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες χωρών τις οποίες έχει ήδη επισκεφθεί, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή του Κουβέιτ, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ίσως συναντηθεί και με τον ηγέτη του Μπαχρέιν, στο οποίο θα μεταβεί για επίσκεψη στις 26 Ιανουαρίου ύστερα από επίσημη πρόσκληση. Επίσκεψη αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και στο Ομάν, πιθανότατα το Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ερογλου να πραγματοποιηθεί πριν την αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη στις 19 Σεπτεμβρίου για τη Νέα Υόρκη.

Όπως επεσήμαναν, αν και δεν έχει προγραμματιστεί κοινή συνάντηση των δυο πλευρών με το νέο Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Espen Barth Eide, κατά την επίσκεψη του κ. Eide στην Κύπρο στις 5-8 Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται ο Νορβηγός διπλωμάτης να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο πριν την αναχώρηση του Προέδρου για τη Νέα Υόρκη για να γίνει συνάντηση των δυο ηγετών.

Αυτή τη στιγμή ο κ. Eide βρίσκεται (2 με 4 Σεπτεμβρίου) στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις με το ΓΓ των ΗΕ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, περιλαμβανομένης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα στο μεταξύ με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα είναι έντονος σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ερντογάν στην Ουαλία, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Σαμαρά έγινε και ενόψει των συναντήσεων του Πρωθυπουργού Σαμαρά με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς και με Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουαλία.


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Έρογλου: Ο Μαυρογιάννης ζήτησε αναβολή