ΚΥΠΡΟΣ

Αεροπειρατεία Κύπρος: Ενώπιον του δικαστηρίου ο αεροπειρατής της Egypt Air

Αεροπειρατεία Κύπρος: Ενώπιον του δικαστηρίου ο αεροπειρατής της Egypt Air

Ο 59χρονος αεροπειρατής του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που ανάγκασε σε προσγείωση την πτήση MS181 από Αλεξάνδρεια για Κάιρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το πρωί της Τρίτης (29/3), οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, από το οποίο ζητήθηκε η κράτησή του για συνέχιση των διενεργούμενων ερευνών, σύμφωνα με δηλώσεις του Ανδρέα Αγγελίδη, εκπροσώπου τύπου του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα (30/3) διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Seifel-Din Moustafa-Eman, 59 χρόνων, από την Αίγυπτο για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις μεταξύ των οποίων πειρατείας, παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών, απαγωγής προσώπων με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό, απερίσκεπτες και αμελείς πράξεις και αδικήματα κατά παράβαση του περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας νόμου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αμέσως μετά τη σύλληψη του το μεσημέρι της Τρίτης, ο αεροπειρατής οδηγήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας όπου ανακρίθηκε από μέλη του Αρχηγείου Αστυνομίας σε συνεργασία με μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας. Μετά την ανάκριση του ο άνδρας μεταφέρθηκε σε αστυνομικά κρατητήρια στη Λευκωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb Cyprus.

Εντωμεταξύ, με αεροσκάφος που απογειώθηκε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ της Τρίτης, αναχώρησαν για την Αίγυπτο οι τελευταίοι 40 επιβάτες της πτήσης MS181 της EgyptAir. Οι υπόλοιποι επιβάτες αναχώρησαν περίπου στις 20:00 με προγραμματισμένη πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που είχε αφιχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν τις 19:00.

Τέλος, περίπου στις δέκα το βράδυ της Τρίτης, αναχώρησε για την Αίγυπτο το αεροσκάφος στο οποίο πραγματοποιήθηκε η αεροπειρατεία, αφού πρώτα ελέγχθηκε εξονυχιστικά από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας.

Ben Innes

«Δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά»

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν της παράδοσης του αεροπειρατή Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά στις κυπριακές αρχές δεν εντοπίστηκαν εκρηκτικά, ούτε στην κατοχή του υπόπτου, αλλά ούτε και στο αεροσκάφος. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, διαπιστώθηκε ότι τα υποτιθέμενα πυρομαχικά στο γιλέκο που φορούσε ο δράστης ήταν απλά καλύμματα κινητών τηλεφώνων.

«Άγνωστα τα κίνητρα του δράστη»

«Η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση για τα κίνητρα του δράστη μέχρις στιγμής δε δείχνει οποιαδήποτε σχέση του κρατουμένου με την τρομοκρατία», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά σε σχετική συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση, αν οι αιγυπτιακές αρχές ζήτησαν την έκδοση του 59χρονου, διευκρινίστηκε ότι το ερώτημα είναι πρόωρο.

Το χρονικό

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (29/3) αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus 320, ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας της Κύπρου. Η πληροφορία ελήφθη από τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας και αφορούσε αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε πτήση από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο (MS-181).

Ο πιλότος επικαλέσθηκε έλλειψη καυσίμων προκειμένου να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Λάρνακα, αποκρύπτοντας αρχικά ότι πρόκειται για αεροπειρατεία. Μετά την προσγείωση το αεροσκάφος απομονώθηκε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου προς την παραλία Μακένζι.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και μετέφερε συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν βρισκόταν 70 μίλια από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με το Newsbomb Cyprus. Το αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δρομολογήθηκαν για το αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο αεροπειρατής, ζήτησε αρχικά να απομακρυνθούν όλα τα αστυνομικά οχήματα, αλλά και τα οχήματα ασφαλείας του αεροδρομίου, για να επιτρέψει την αποβίβαση γυναικών και παιδιών επιβατών.

Έπειτα από επίμονο αίτημα του ενόπλου συνδέθηκαν οι σκάλες στο αεροπλάνο και λίγο πριν τις 10:00 ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, οι οποίοι κρατούσαν χειραποσκευές, σύμφωνα με το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ.

Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ των επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, επετράπη σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και κρατήθηκαν αρχικά στο αεροσκάφος μόνο τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Ζήνων, 56 επιβάτες αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι.

Λίγο μετά τις 14:30 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τελευταίοι όμηροι, ενώ περίπου στις 14:30 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετέβη και ο Έλληνας Πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος καθώς και μέλη της αμερικανικής πρεσβείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μετά το αίσιο τέλος της αεροπειρατείας η υπουργική ομάδα (υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, και Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης) έδωσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ήταν παρών και ο Αιγύπτιος πρέσβης Χουσεΐν Μουμπάρακ.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι κατά τη διαχείριση της υπόθεσης οι κυπριακές αρχές είχαν ως πρώτιστο μέλημά τους την ασφάλεια των επιβατών-ομήρων, κάτι το οποίο τελικά επετεύχθη.

Υπήρξε, επισήμανε, πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, και ο πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία βρισκόταν στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων από την πρώτη στιγμή. Ανέφερε, επίσης, ότι όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις με τον Αιγύπτιο αεροπειρατή, επρόκειτο για άτομο με ασταθή ψυχολογική κατάσταση, ενώ μετά τη σύλληψή του διαπιστώθηκε ότι τα πυρομαχικά που έφερε πάνω του ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.

Είχαμε μια τέτοια υποψία, είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού απορρίφθηκε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους προκειμένου να αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη. Επίσης, είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες, που κρατούνται σε φυλακές της Αιγύπτου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως το σχέδιο «Ασπίδα», το οποίο λειτούργησε πολύ καλά.

Τα κίνητρα του δράστη, δεν έχουν διευκρινιστεί, καθώς, παρότι αρχικά φερόταν να έκανε την αεροπειρατεία από... έρωτα για την εν διαστάσει σύζυγο του από το χωριό Ορόκλινη της Κύπρου, άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως ζητούσε την αποφυλάκιση ατόμων από αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, καθώς και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ.

(Δείτε στο παρακάτω γράφημα τη διαδρομή που ακολούθησε το αεροσκάφος)

ia

Περίπου στις 14:40 ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, γεγονός που επιβεβαίωσε στο Twitter το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε εδώ το βίντεο ντοκουμέντο: Ο αεροπειρατής περνά χαλαρός τον έλεγχο στο αεροδρόμιο

Βίντεο ντοκουμέντο από την κάμερα ασφαλείας, με τον αεροπειρατή να περνά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας, δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας να περνά χαλαρός τον έλεγχο και, στη συνέχεια, να παραλαμβάνει τη χειραποσκευή του και να συνεχίζει για την επιβίβαση στην εσωτερική πτήση MS181, από Αλεξάνδρεια προς Κάιρο.

Σχετικές ειδήσεις