MEDIA

Independent: Η Χρυσή Αυγή και η άνοδος του ναζισμού

Independent: Η Χρυσή Αυγή και η άνοδος του ναζισμού

«Καθώς η βία εναντίον μεταναστών κλιμακώνεται στην Ελλάδα, οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν να επιθέσεις μίσους κατά ομοφυλόφιλων και ανθρώπων με αναπηρίες», γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Independent».

«"Μετά τους μετανάστες, έρχεται η σειρά σας" έγραφαν τα flyers που έκαναν την εμφάνισή τους αυτή την εβδομάδα σε μια γκέι περιοχή της Αθήνας», γράφει η αρθρογράφος, αναφερόμενη σε περιστατικό που σημειώθηκε στο Γκάζι. «Αυτοί οι φασίστες παρελαύνουν με μαύρα πουκάμισα στην Αθήνα, τρομοκρατώντας εθνικές και σεξουαλικές μειονότητας, ανεμίζοντας το έμβλημά τους που μοιάζει με περίεργη σβάστικα και διατυμπανίζοντας την αποστροφή τους για την πολιτική διαδικασία. Και όμως, στην Ευρώπη ακόμη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το φαινόμενο σαν ένα απλό σύμπτωμα της οικονομική κρίσης».

«Τα μαχαιρώματα, οι ξυλοδαρμοί και οι επιθέσεις με μοτοσικλέτες έχουν γίνει φαινόμενο ρουτίνας, τόσο που σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, οι μετανάστες φοβούνται να βγουν έξω μόνοι τους» αναφέρει η δημοσιογράφος, τονίζοντας ότι η επαναφορά ρατσιστικών συναισθημάτων έχει υπάρξει στρατηγική για να αποσπαστεί η προσοχή ενός πικραμένου έθνους από την κυβέρνηση και την κρίση των δημοσίων δαπανών.

«Κάποτε οι ακροδεξιοί εγκληματίες έβγαιναν μόνο τη νύχτα για να επιτεθούν σε μετανάστες. Τώρα, το κάνουν στο φως της μέρας, χωρίς φόβο, αφού είναι σπάνιο να υποστούν συνέπειες», τονίζει η αρθρογράφος, υπονοώντας ότι υπάρχει ανοχή από την αστυνομία κα προσθέτει ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ήταν αυξημένα στα εκλογικά τμήματα αστυνομικών.

Η σύνδεση Χρυσής Αυγής και ναζισμού «δεν αποτελεί ρητορεία». «Αυτή τη φορά, η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί ότι το κόστος της περίθαλψης του ρατσισμού είναι πιο σκληρό και πιο δαπανηρό από οποιοδήποτε εθνικό χρέος» καταλήγει το δημοσίευμα.