ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρίνεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI+

Τι κρίνεται σήμερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI+

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως «η μητέρα όλων των μαχών». Αφορά στη διαπραγμάτευση για το PSI+ η οποία εν πολλοίς σήμερα θα κριθεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των τραπεζών, δια του εκπροσώπου της κ. Τσαρλς Νταλάρα, είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα του κλιμακωτού επιτοκίου, το οποίο μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται λίγο πάνω από το 5%, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έκανε …όνειρα ακόμα και για 3,5%, δεν δείχνει διατεθειμένη να φύγει πολύ πάνω από το 4%.

Αυτή είναι η κυριότερη εκκρεμότητα, για την οποία έκαναν λόγο χθες βράδυ οι περίφημες διαρροές στο Reuters, στο Dow Jones News και σε άλλα διεθνή πρακτορεία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Αθήνα εμφανίζεται πλέον αποφασισμένη να καταφύγει στην αξιοποίηση του σημαντικότερου «όπλου» τους, που δεν είναι άλλο από την ενεργοποίηση των CAC’s, μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η αναγκαστική συμμετοχή του 25% των ομολογιούχων, που διαφωνούν με τη συμφωνία.

Εν προκειμένω, όμως, σημαντική προϋπόθεση είναι να διασφαλισθεί ότι το υπόλοιπο 75% συμφωνεί.

Μόνο που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έως και αργά χθες το απόγευμα, το παρόν στη διαδικασία έδινε ποσοστό χαμηλότερο του 75%.

Οπότε, ακόμα κι αυτό το «όπλο» δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες ανοικτές, γίνεται κατανοητό γιατί η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ως προς τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η οποία αν τελικώς επιτευχθεί, θα υπογραφεί, το νωρίτερο, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα έχει βρεθεί ένα κρίσιμο Modus Vivendi.

Θα έχει βρεθεί όμως;