ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο σωτηρίας

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο σωτηρίας

Ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας για την υιοθέτηση και εφαρμογή του PSI+, βρίσκεται από χθες η Ελλάδα.

Οι συνομιλίες με τον επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν, ωστόσο, κοινή είναι η εκτίμηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι, έκαναν σημαντικά βήματα προόδου.

Αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, το μοναδικό ανοικτό ζήτημα, είναι αυτού του επιτοκίου των νέων ομολόγων, που θα προκύψουν από το «κούρεμα», το οποίο εξελίσσεται και στο μεγαλύτερο αγκάθι.

Φαίνεται, όμως, να υπάρχει κι επ' αυτού διάθεση για συμβιβασμό κι από τις δύο πλευρές, χωρίς, όμως, να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι η Γερμανία θα βάλει κάπως πιο …βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα καλύψει τη διαφορά που προκύπτει από την άρνηση του ΔΝΤ να δανείσει με επιτόκιο υψηλότερο του 3% την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες πιστωτές της, δηλαδή οι τράπεζες, θα κατέβουν αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές απαιτήσεις τους, που έφταναν έως το μεσοσταθμικό 5,2%, με αποτέλεσμα –όπως όλα δείχνουν– να βρεθεί η χρυσή τομή κοντά στο 4,00%.

Το ποσοστό αυτό δείχνει αυτή τη στιγμή να αποτελεί την πιθανότερη κατάληξη των

διαπραγματεύσεων, αν και μέχρι να πέσουν οι τελικές υπογραφές, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επομένων 24ωρων, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν, με αντικειμενικό σκοπό έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να έχουν ολοκληρωθεί, έτσι ώστε αμέσως μετά, τη σκυτάλη να πάρει η τρόικα για να συζητήσει τους όρους εκταμίευσης του β’ πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 89 δισ. ευρώ.

Τα πάντα δηλαδή είναι αλληλένδετα, πλέον.