ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 1,38 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου - Στο 1,15 ευρώ η τιμή διάθεσης

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 1,38 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου - Στο 1,15 ευρώ η τιμή διάθεσης
INTIME

Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης κεφαλαίου στο εξωτερικό και την Ελλάδα, με την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στο 1,15 ευρώ. 

Τόσο η διεθνής προσφορά όσο και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υπερκαλύφθηκαν.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε επίσης ότι θα δημοσιεύσει την αναλυτική έκβαση της αύξησης κεφαλαίου και τις κατανομές μετά την αξιολόγηση των προσφορών στις 29 Απριλίου 2021.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς προς το Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με τα Άρθρα 17, παρ. 2 και 21, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια των από 16 Απριλίου 2021 και 20 Απριλίου 2021 ανακοινώσεών της σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι και €1.200.000.000,00 και την άντληση κεφαλαίων μέχρι και € 1.380.000.000,00, με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση μέχρι και 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές»), η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ανακοινώνει ότι, δυνάμει της από 23 Απριλίου 2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίσθηκε σε €1,15 ανά Νέα Μετοχή, ενώ αναλήφθηκε το σύνολο των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών (bookbuilding) εκτός Ελλάδος, κατά τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω ανακοινώσεις της».

Η δήλωση Μεγάλου


Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία.»

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών


«Όπως ανακοίνωσαν η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, «το γεγονός ότι, μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η αύξηση καλύφθηκε στο πολλαπλάσιο, και μάλιστα από σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία», τονίζει το υπουργείο.

Άλεξ Πατέλης: Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προωθεί την ελληνική οικονομία

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αφαιρεί έναν ιστορικό συστημικό κίνδυνο και προωθεί την ελληνική οικονομία τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Παράλληλα, σχολιάζοντας την αύξηση σε συνέντευξή του στους Financial Times ανέφερε πως η συμμετοχή υψηλής ποιότητας επενδυτικών σχημάτων που δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και χρόνια είναι κομβικό σημείο για την εμβάθυνση, τη διεύρυνση και την ενίσχυση των ελληνικών κεφαλαιαγορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αύξηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν η Blackrock αλλά και το νορβηγικό πετρελαϊκό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.