ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση Αντικειμενικών Αξιών για να συγκεντρώνονται 3.2 δις το χρόνο

Αύξηση Αντικειμενικών Αξιών για να συγκεντρώνονται 3.2 δις το χρόνο

Μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών σε περιοχές της Αττικής έως και 60% - Εξωφρενικές απαιτήσεις της Τρόικας για αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια - «Δεν βγαίνει αλλιώς ο λογαριασμός» δικαιολογείται ο κ.Στουρνάρας

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο του Ιουνίου, στο οποίο θα εμπεριέχεται και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα συμπεριλάβει όλα τα χαράτσια και θα είναι μόνιμος.

Η Τρόικα έχει υπολογίσει να εισπράττονται 3.2 δις ευρώ κάθε χρόνο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πάσης φύσεως. Ακόμα και αυτών με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, ακόμα και ακινήτων που δεν προσφέρουν εισόδημα, ακόμα και των αγροτοτεμαχίων που βρίσκονται εκτός σχεδίου και δεν μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να αξιοποιηθούν.

Για να το πετύχουν αυτό και ασχέτως των διαρροών για ελαφρύνσεις, προωθούν μία «χειρουργικού τύπου» αύξηση αντικειμενικών αξιών.

Θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες για παράδειγμα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά θα υπάρξει μία μεσοσταθμική αύξηση από 20 έως και 50%, σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Ελληνικό, η Ν.Σμύρνη, η Δραπετσώνα, η Βούλα κ.α.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα ακίνητα με την αύξηση του ποσοστού υπολογισμού για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το εξωφρενικό είναι ότι η τρόικα ζητάει να αυξηθούν κατά 20% οι αντικειμενικές αξίες σε ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου, θέλοντας να αντληθεί και από εκεί ένα συγκεκριμένο ποσό.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εγκαταλείφθηκαν και οι σκέψεις για αφορολόγητο σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ, και στον ενιαίο φόρο ακινήτων θα υπάρχει ένα αφορολόγητο 50.000 ευρώ που ουσιαστικά συνιστά εμπαιγμό.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα καταφέρουν να περάσουν χωρίς κραδασμούς και αντιδράσεις τόσο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών όσο και τον ενιαίο και μόνιμο πλέον φόρο στα ακίνητα, που θα αποδίδει 3.2 δις ευρώ το χρόνο.

Πηγή της αισιοδοξίας τους είναι οι χλιαρές έως ανύπαρκτες πλέον κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και η καλή όπως πιστεύουν εικόνα, που έχει δημιουργηθεί, για τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση.

Στις όποιες ενστάσεις διατυπώνονται για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η Ν.Δ θα έρθουν σε σύγκρουση με αυτούς που έβαλαν πλάτη για να μην έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η απάντηση έρχεται δια στόματος του κ.Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει διαμηνύσει προς όλους ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει αλλιώς, αν δεν πάρουμε 3.2 δις από τα ακίνητα το χρόνο, θα αναγκαστούμε να πάμε σε νέα μέτρα, σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων».

Διαβάστε επίσης:

«Χάος» στις αντικειμενικές αξίες - Νέο ηλεκτροσόκ για τους ιδιοκτήτες