ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση για τέλη κυκλοφορίας «με τον μήνα» φέρνει το υπουργείο Οικονομικών

Ρύθμιση για τέλη κυκλοφορίας «με τον μήνα» φέρνει το υπουργείο Οικονομικών

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει για δεύτερη χρονιά τη ρύθμιση που επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας όχι για ολόκληρο το 2015 αλλά μόνο για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ε9

Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη (12/05/2015) στη Βουλή, έχει μεταβατικό χαρακτήρα (θα ισχύσει μόνο για το 2015) και ουσιαστικά απευθύνεται στους οδηγούς που έχουν θέσει το αυτοκίνητό τους σε καθεστώς ακινησίας.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, όποιος προχωρήσει σε άρση ακινησίας, δεν θα πληρώνει τέλη για το σύνολο της χρονιάς, αλλά μόνο για το διάστημα που θα μεσολαβεί από τον μήνα άρσης ακινησίας μέχρι το τέλος του έτους.

Έτσι, αν κάποιος προχωρήσει σε άρση ακινησίας τον Ιούλιο, θα πληρώσει το 50% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας καθώς θα μπορεί να κυκλοφορήσει το όχημά του για κάτι λιγότερο από έξι μήνες.

Όπως προκύπτει από το κείμενο της τροπολογίας:

«Εξαιρετικά, σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτα ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, εντός του έτους 2015, τα τέλη κυκλοφορίας του έτους αυτού, καταβάλλονται πριν την άρση ακινησίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης της ακινησίας».

Με άλλη τροπολογία, η οποία επίσης κατατέθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, καλύπτεται και νομικά η παράταση που είχε ανακοινωθεί για την υποβολή των φετινών δηλώσεων του Ε9.

Σε ό,τι αφορά το Ε9, σημειώνεται ότι προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και για την άμεση και διαρκή ενημέρωση του περιουσιολογίου «καθορίζονται νέες ημερομηνίες εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων Ε9 ειδικά και μόνο για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν από την 1ηΙανουαρίου 2014 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014 καθώς και αυτές που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Μαΐου 2015». Η νέα προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Τέλος, προβλέπεται ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να υπαχθούν και μη φορολογικές οφειλές οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι και την ημερομηνία της σχετικής αίτησης και αφορούν υποχρεώσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Σχετικές ειδήσεις