ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση - «βόμβα» του ΣτΕ: «Ναι» στο άνοιγμα λογαριασμών - Έρχονται σαρωτικοί αναδρομικοί έλεγχοι

Απόφαση - «βόμβα» του ΣτΕ: «Ναι» στο άνοιγμα λογαριασμών - Έρχονται σαρωτικοί αναδρομικοί έλεγχοι

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέπει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και επιτρέπει στις φορολογικές Αρχές σαρωτικές έρευνες σε βάθος χρόνου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010 - ΤΣΕΚ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΟ ΧΡΗΜΑ

Κλήσεις της Εφορίας σε χιλιάδες φορολογουμένους που εντοπίστηκαν με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τραπεζικών λογαριασμών

Το ΣτΕ «λύνει τα χέρια» των φορολογικών Αρχών για βαθύτερους ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα, που θα... παιδέψουν χιλιάδες φορολογουμένους

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Εθνος, «πράσινο φως» για διευρυμένους φορολογικούς ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε βάθος χρόνου και με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3888/10 ανάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενό τους αντιστοιχεί στα δηλωθέντα εισοδήματα.

Με αφορμή το «ξεσκόνισμα» που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε τραπεζικά στοιχεία και συναλλαγές, με γνώμονα τον εντοπισμό σημαντικών εμβασμάτων και προς το εξωτερικό, το ΣτΕ, ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, επιτρέπει την πλήρη διερεύνησή τους και για το παρελθόν, με μοναδικό «ανάχωμα» (για το χρονικό βάθος του ελέγχου) τις διατάξεις και τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί σχετικά με την παραγραφή τέτοιων ελέγχων και αξιώσεων του Δημοσίου.

Ετσι στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται για το παρελθόν ότι ένας τραπεζικός λογαριασμός μέσω και της μεταφοράς εμβασμάτων περιέχει ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα τότε η σχετική χρηματική διαφορά μπορεί να θεωρηθεί ως προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή ή αιτία ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για βαριά φορολόγηση της και για το προγενέστερο του 2010 διάστημα.

Τσεκ σε χιλιάδες φορολογούμενους για αδήλωτο χρήμα

Εν τω μεταξύ βροχή κλήσεων σε δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους που εντοπίστηκαν με αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των τραπεζικών λογαριασμών τους με το νέο λογισμικό σύστημα των εξπρέ διασταυρώσεων στοιχείων ετοιμάζεται να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία να προσκομίσουν στοιχεία και παραστατικά που να δικαιολογούν την απόκλιση σε διαφορετική περίπτωση θα τους βεβαιωθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.

Σχετικές ειδήσεις