ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρακαλάμε να έρθουν οι θεσμοί - Παζάρια ΔΝΤ και ΕΕ με την Ελλάδα θεατή

Παρακαλάμε να έρθουν οι θεσμοί - Παζάρια ΔΝΤ και ΕΕ με την Ελλάδα θεατή

Ανάμεσα σε μια νέα σκληρότερη συμφωνία χωρίς ΔΝΤ ή πρόγραμμα με ΔΝΤ πρόσθετα μέτρα για πλεόνασμα και μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο πρέπει να διαλέξει η κυβέρνηση. Κι ενώ η ίδια θέλει άμεσα μια λύση,το ΔΝΤ φαίνεται να μη βιάζεται.

Εν αναμονή των Εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, "δεν υπάρχει προθεσμία" και "στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια πιεστική επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη.

Και εν τω μεταξύ οι θεσμοί δεν έρχονται γιατί δεν υπάρχει πρόοδος και ο χρόνος περνά εις βάρος της Ελλάδας, που αποδυναμώνεται οικονομικά και διαπραγματευτικά όσο η αξιολόγηση δεν προχωρά.

Ο Π. Μοσκοβισί διεμήνυσε χθες ότι το ΔΝΤ πρέπει να μείνει και η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει πιθανή, υπό όρους, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε χθες μίλησε για την εναλλακτική, αν τελικά φύγει: Ενα νέο σκληρότερο Μνημόνιο στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο σημερινό πρόγραμμα, καθώς όπως δήλωσε τότε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλουν τα συμφωνημένα πιο αποτελεσματικά.

Για τον Β. Σόιμπλε θεωρητικά θα μπορούσε το ρόλο του ΔΝΤ να αναλάβει ο ESM, αλλά τότε θα χρειαζόταν άλλη συμφωνία η οποία θα είναι αρκετά αυστηρή ώστε να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

"Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής".

Ομως το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα και... κινδυνεύουμε από το επόμενο Μνημόνιο με την υπογραφή Σόιμπλε... Και από εκεί που τους διώχναμε όλους τώρα παρακαλάμε...να ρθουν οι θεσμοί (μήπως και κλείσουμε την αξιολόγηση) και να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα (για να αποφύγουμε τα χειρότερα)...

Αφού θέλατε ευρώ, ο δρόμος είναι μακρύς και επίπονος

Στη συνέντευξη εφόλης της ύλης που δημοσιεύεται την Παρασκευή στη γερμανική Suddeutsche Zeitung ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι "επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης".

Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: "Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις".

Τζ. Ράις: Δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν τελικά οι όροι του γίνουν δεκτοί..

Ο κ. Τζ. Ράις δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, ενώ σε ερώτηση για το πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση του προγράμματος δήλωσε πως "δεν υπάρχει προθεσμία" και πως "στο μεσοπρόθεσμο διάστημα η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια πιεστική επείγουσα χρηματοδοτική ανάγκη".

Σχετικά με τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων) στην Ελλάδα, ο κ. Ράις παρέπεμψε στην πρόσφατη ανάρτηση των Tomsen - Obstfeld στο blog του ΔΝΤ, λέγοντας ότι "το κείμενο αυτό περιγράφει με σαφήνεια τη θέση του Ταμείου" για το ελληνικό πρόγραμμα.

"Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (του ΑΕΠ) είναι ρεαλιστικός και αποτελεί την προτιμητέα προσέγγιση, σε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέτρα τώρα, για επιπλέον λιτότητα", όμως αν ο στόχος είναι υψηλότερος στο 3,5%, "τότε θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα".

Επίσης γνωστοποίησε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα δημοσιευθεί η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Άρθρου IV, που περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τον απολογισμό του προγράμματος αλλά και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα η μία έκθεση αφορά στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία είναι καθοριστική για τις όποιες εξελίξεις.

Οι άλλες εκθέσεις ασχολούνται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον απολογισμό του προγράμματος και τα ευρήματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί αλλά οι θεσμοί δεν έρχονται

Ο Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και, σημείωσε ότι η παρουσία του προσφέρει εξασφάλιση σε κάποια μέλη και η Κομισιόν αναζητά συλλογικές λύσεις. Επίσης αναφέρθηκε με αισιοδοξία στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Συζητήσαμε τα μέτρα στο χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου. Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ό,τι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές, με μια κατάσταση «win win». Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και με τους άλλους θεσμούς.»

Ωστόσο το EuroWorking Group (EWG), έληξε χωρίς ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Σχετικές ειδήσεις