ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Έκτακτη ενίσχυση και μηδενισμός κρατήσεων για εργαζόμενους συνταξιούχους

Άδωνις Γεωργιάδης: Έκτακτη ενίσχυση και μηδενισμός κρατήσεων για εργαζόμενους συνταξιούχους

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης εξήγσε πως στόχος είναι το 30% των υπαρχουσών κρατήσεων να μηδενιστεί και να πληρώνουν – όσοι συνταξιούχοι επιθυμούν να εργαστούν - έκτακτη εισφορά που θα ανέρχεται στο 10-15% του επιπλέον εισοδήματός τους. 

«Στόχος είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε νομοθετήσει άλλο τρόπο πληρωμής», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, καλεσμένος στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος είναι το 30% των υπαρχουσών κρατήσεων να μηδενιστεί και να πληρώνουν – όσοι συνταξιούχοι επιθυμούν να εργαστούν - έκτακτη εισφορά που θα ανέρχεται στο 10-15% του επιπλέον εισοδήματός τους. Επίσης, σε αυτήν την έκτακτη εισφορά θα μπει «κόφτης» ώστε να μην ξεπερνά το 30% της σύνταξης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως υπάρχει περιθώριο για συνταξιούχους στην αγορά εργασίας, καθώς υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας, ενώ μίλησε και για την προσωπική διαφορά σημειώνοντας πως: «όσο πηγαίνει καλά η οικονομία μας, θα μειώνεται η προσωπική διαφορά κάθε χρόνο με εφάπαξ ποσά».

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο «ξεπάγωμα» των τριετιών επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει όταν πέσει η ανεργία κάτω του 10% σε ετήσια βάση.

Όπως υπογράμμισε, «σκοπός μου είναι να νομοθετήσω για τις τριετίες πριν φτάσουμε στο 10%. Πιστεύω ότι, σε ένα με ενάμιση χρόνο θα είμαστε κάτω από το 10% σε ετήσια βάση».

Για την αύξηση των μισθών ανέφερε πως, «αυτό δεν θα γίνει με νόμο, αλλά όταν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση».

Στον κ. Γεωργιάδη ζητήθηκε να σχολιάσει τις νέες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ για τις οποίες είπε ότι «έγιναν όταν λείπαμε, επειδή ο κ.Τσίπρας έφερε την απλή αναλογική» και διαβεβαίωσε πως, «τώρα ήρθε ο Σκρέκας και που ξέρει από την αγορά, καλύτερα κι από μένα».

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη η αναμενόμενη κυβερνητικη παρέμβαση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ειναι «σωστή», ενώ ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μέτρα για τον καύσωνα και τους εργαζόμενους εξηγώντας πως: «χρησιμοποιούμε τον πίνακα της ΕΜΥ που μετράει την υγρασία, τη θερμοκρασία και μετράει τη χώρα και ταυτόχρονα τον προγνωστικό και λέμε τι θα κάνουν οι επιχειρήσεις».

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή ακόμα και για το κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ είπε, πως είναι καλό οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, με πρόνοια της επιχείρησης «να έχουν καπέλο, να κάνουν συχνά διαλείμματα και να μπαίνουν σε κλιματιζόμενους χώρους».

Επιπρόσθετα, κρατάει «μικρό καλάθι» για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πώλησης των F- 16 στην Τουρκία, δεν το απέκλεισε, ωστόσο εκτίμησε ότι, αφενός «για να ξεκλειδώσει η παράδοσή τους, θα πάρει χρόνο», αφετέρου ο Ερντογάν «πήρε μόνο υποσχέσεις».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι, «το όραμά μου είναι να πατάς το κουμπί και να βγαίνει η σύνταξή σου αμέσως και το άλλο, να βλέπεις τι σύνταξη θα πάρεις, όταν πληρώνεις τα ένσημά σου».