ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρή συσπείρωση για ΝΔ - Ποιοι κερδίζουν από την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ;

Ισχυρή συσπείρωση για ΝΔ - Ποιοι κερδίζουν από την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ;
INTIME.

Ηχηρά ραπίσματα δέχεται τις τελευταίες ώρες η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Μετά την GPO έρχεται η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διατηρεί απόσταση ασφαλείας από 18 έως 22 μονάδες και ισχυρή συσπείρωση στο 84%.

Τεράστιο ενδιαφέρον από την έρευνα της Metron Analysis παρουσιάζουν τα ευρήματα ως προς τις συσπειρώσεις - μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η ΝΔ διατηρεί υψηλότατο βαθμό συσπείρωσης στο 84,2%, όπως και το ΠΑΣΟΚ με 81,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μόλις στο 64,7% με διαρροές προς ΚΚΕ (7,8%) και ΠΑΣΟΚ (6,5%).

Είναι προφανές ότι το εκλογικό σώμα έχει παγώσει με την έλευση Κασσελάκη και κινείται σε άλλες κατευθύνσεις είτε προς τα αριστερά είτε προς τη σοσιαλδημοκρατία. Το σημαντικότερο όλων είναι αυτό που κατέγραψε η δημοσκόπηση της GPO, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει κανένα απολύτως πολιτικό ίχνος.

Δεν καταλαβαίνουν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο στίγμα του πολιτικού φάσματος κινείται. Αυτό είναι όντως πρωτόγνωρο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Να μην καταλαβαίνει το εκλογικό σώμα ποιο είναι το αποτύπωμα του πολιτικού αρχηγού.

Στην πρόθεση ψήφου της Metron Analysis, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% διατηρώντας διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 12%, ενώ το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 10,6% και το ΚΚΕ με 8,1%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ΝΔ με το δεύτερο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις 22,8 μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38% (από 40,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2% (από 17,8%) ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο αν και «τσιμπάει» ποσοστά, κινούμενο στο 13,4% (από 11,8%).

Ακολουθούν το ΚΚΕ σημαντικά ανεβασμένο με 10,25 (από 7,7%), η Ελληνική Λύση (6,9% από 4,4%) η ΝΙΚΗ (3,2%) η Πλεύση (3,7%) και το ΜέΡΑ 25 που δείχνει να μπαίνει στη Βουλή με 3,5%. Αντιθέτως, εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι Σπαρτιάτες που πέφτουν στο 2,7%.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε «καθαρό» πολιτικό διάδρομο, χωρίς ουσιαστική αντιπολιτευτική πίεση, εμπόδια ή πολιτικές εντάσεις που να την αφορούν θα πορευτεί τουλάχιστον ως τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Με τη σημερινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού, η οποία δύσκολα μπορεί να μεταβληθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της, έχοντας απέναντί της τρία κόμματα, με περίπου ίδια ποσοστά, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Και κανένα από τα τρία, δεν εμφανίζει δυναμική ανόδου τέτοια που θα μπορούσε να τα μετατρέψει σε μία σημαντικά υπολογίσιμη δύναμη, όπως αναλογεί παραδοσιακά στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα.

Όμως όπως λένε γαλάζια στελέχη η κοινωνία εξακολουθεί να εμπιστεύεται τη ΝΔ ως τη μόνη πολιτική δύναμη που δύναται να διοικήσει αποτελεσματικά τη χώρα, αλλά ότι η ψήφος των πολιτών δεν αντιστοιχεί σε «λευκή επιταγή», αλλά συνιστά προτροπή για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

«Η κοινωνία δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν τη αφορούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και τα παιχνίδια εσωτερικής ισχύος» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι είναι πολιτικά πρωτόγνωρο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστο αντίβαρο για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος.

Σχετικές ειδήσεις