ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε και η διυπουργική για τους πρόσφυγες από την Συρία

Ολοκληρώθηκε και η διυπουργική για τους πρόσφυγες από την Συρία

Υπό τον συντονισμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, διυπουργική σύσκεψη για τη λαθρομετανάστευση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετική σύσκεψης στο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη εκτός του κ. Παναγιωτόπουλου μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, καθώς επίσης η στρατιωτική ηγεσία και η φυσική ηγεσία των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας. Μετά τη σύσκεψη οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Δένδιας και Μουσουρούλης προέβησαν σε δηλώσεις.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με λύπη βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ότι η έκρυθμη κατάσταση η οποία επικρατεί στη Συρία, οδηγεί εκτός Συριακών συνόρων Σύρους πολίτες, κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής κατηγορίας. Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει, με βάση τον καταστατικό χάρτη το Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με βάση το διεθνές δίκαιο, τιμώντας την παράδοση του Ελληνικού Έθνους από τα χρόνια της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Αυτό είναι ένα κεφάλαιο και είμαστε εδώ ακριβώς για να συζητήσουμε πολιτικές και να εξειδικεύσουμε πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει, όμως και ένα δεύτερο κεφάλαιο που αφορά τη λαθρομετανάστευση. Η λαθρομετανάστευση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από τη πρώτη στιγμή που ορκίστηκε η Κυβέρνησή του, καταβάλουμε μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, όλα τα αρμόδια Υπουργεία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, το οποίο βεβαίως δεν εξαντλείται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί συστηματικά και μεθοδικά.

Ήδη τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στον Έβρο, μεταφορά συνοριοφυλάκων, και ούτω κάθ’ εξής, έχουν οδηγήσει σε μία ανάσχεση του ρεύματος στη περιοχή. Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό καθώς προχωρούν και οι εξελίξεις στη Συρία, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας που προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα. Η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησης είναι να επιχειρήσουμε να ανασχέσουμε και αυτό το κύμα λαθρομετανάστευσης στην περιοχή που επιχειρεί να εισέλθει στη χώρα, δηλαδή στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου, στα θαλάσσια σύνορά μας. Για αυτό λοιπόν εντείνουμε τη συνεργασία μας και προχωρούμε προς τη κατεύθυνση δρομολόγησης άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον κύριο Γεωργιάδη, ο οποίος κάτω από τις εντολές των αρμοδίων Υπουργών και του Υπουργού του κυρίου Δένδια, προχώρησε σε μία συγκεκριμένη μελέτη. Την οποία πρέπει να δούμε σε γενικές γραμμές γιατί νομίζω ότι σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδίου είναι αυτό το οποίο θα μας δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

Ο κ. Δένδιας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο σχέδιο «ΙΩΝ», «το οποίο είναι το σχέδιο το οποίο προετοίμασε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πιθανών προσφυγικών ροών εξαιτίας της κρίσης της Συρίας. Το σχέδιο αυτό υπεβλήθη στον Πρωθυπουργό της Χώρας, Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι. Εγέννετο αποδεκτό και δόθηκε η εντολής προς στους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς, τον κύριο Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον κύριο Κωστή Μουσουρούλη και εμένα, να συνεχίσουμε τις συζητήσεις που απαιτούνται για την εξειδίκευση των λεπτομερειών για την άμεση δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου».

Ο κ. Μουσουρούλης, αφού ευχαρίστησε για την συνεργασία και εκείνος με την σειρά του τους συναδέλφους του είπε, ότι «όσον αφορά στο Λιμενικό Σώμα η προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί και έχει γνωστοποιηθεί σε όλους σας αφορά την ενίσχυση πλωτών και εναέριων μέσων και υποστήριξη αυτών από τη FRONTEX η οποία έχει ενεργοποιηθεί και έχει παρατείνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον οποίον και χρηματοδοτεί με επιπλέον πόρους. Από αυτήν την σύσκεψη αναμένουμε πολλά, πέραν από την εφαρμογή της απόφασης του Πρωθυπουργού. Αναμένουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, και την αντιμετώπισή του με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη στο Μαξίμου για ενδεχόμενη εισροή προσφύγων από τη Συρία