ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση

Ανοιχτό το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση

Υπό τη σκιά της αντιπαράθεσης μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Οι συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, με τα κρίσιμα ζητήματα να παραμένουν υπό διαπραγμάτευση.

Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν με διευρυμένη ατζέντα στην οποία περιλαμβάνονται το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων (μαζί και οι πλειστηριασμοί), η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων αλλά και η επόμενη μέρα σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως διαπραγματευτικό «ορόσημο» την έγκριση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% παρά το γεγονός ότι για το θέμα Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν δηλώσει σαφώς την αντίθεσή τους.

Η τρόικα σε πρώτη φάση ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ τέθηκε όρος, αν προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η εφαρμογή του μέτρου θα είναι πιλοτική και θα διαρκέσει ένα εξάμηνο.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ με την παραδοχή λαθών έχει στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο.