ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν τα πάντα για τα ανώνυμα γενόσημα

Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν τα πάντα για τα ανώνυμα γενόσημα

Νέο πλήγμα στην υγεία του πληθυσμού, αλλά και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φέρνουν οι νέες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, με βάση το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που τίθεται σε ισχύ από το τέλος Αυγούστου.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται ξανά για τις νέες άκριτες μειώσεις είναι η περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, σύμφωνα με τις εντολές των διεθνών δανειστών. Πέραν τούτου, η κυβέρνηση τηρεί σιωπή ιχθύος για τις συνέπειες στην υγεία των Ελλήνων πολιτών από την επερχόμενη κυριαρχία των ανώνυμων, αμφιβόλου ποιότητας γενόσημων στην ελληνική αγορά.

Κύριος στόχος του σχεδίου της τρόικας από την αρχή της οικονομικής κρίσης είναι η επιβολή των ανώνυμων σκευασμάτων ξένων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών, που οι περισσότερες παράγουν τα προϊόντα στους στην Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες υπό επισφαλείς συνθήκες και ελλείψει ποιοτικών ελέγχων. Μέχρι στιγμής το σχέδιο αυτό, που έχει άμεσο στόχο η χρήση ανώνυμων γενόσημων στην Ελλάδα να φτάσει το 60%, έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται με πιθανό κόστος την υγεία τους.

Με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων επιχειρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση ανώνυμων γενόσημων από τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς (τα νοσοκομεία έχουν «παραδοθεί» ήδη στα ανώνυμα γενόσημα), καθώς μέχρι στιγμής το ποσοστό έφτανε μόλις το 23%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τιμολογούνται 1.600 νέα σκευάσματα τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά. Τονίζεται δε σαφώς ότι με το νέο δελτίο τιμών στόχος είναι να υποβοηθηθεί η συνολική αύξηση του όγκου κατανάλωσης γενόσημων.

Ταυτόχρονα, η νέα μείωση των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων, για να επιτευχθεί η στροφή προς τα ανώνυμα γενόσημα, φέρνει πλήγμα στην έρευνα και στην επινόηση νέων θεραπευτικών μέσων. Είναι γνωστό ότι τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, επειδή έχουν προηγηθεί πολυετείς επιστημονικές έρευνες και εξαντλητικοί εργαστηριακοί έλεγχοι. Η κυριαρχία των φθηνών, ανώνυμων φαρμάκων δραστικής ουσίας από τρίτες χώρες οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάσχεση της παραγωγής πρωτότυπων φαρμάκων και επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Εκτός, όμως, από τον κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, με βάση τη διεθνή πείρα από τις χώρες στις οποίες τα ανώνυμα γενόσημα κυριαρχούν, οι περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων βάζουν σε νέα στενωπό και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Η συνταγογράφηση του φθηνότερου σκευάσματος με βάση τη δραστική δίνει άνισο πλεονέκτημα στις γιγάντιες πολυεθνικές του εξωτερικού, καθώς με τις νέες μειώσεις οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα γίνουν θύματα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει από τη μια ότι ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις σε επώνυμα, ποιοτικά φάρμακα, ενώ μπαίνουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργαζομένων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και κρίνεται η επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται στην Υγεία, η κυκλοφορία 100 νέων καινοτόμων φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών, αδυνατεί να «χρυσώσει το χάπι». Πρόκειται μεν για θετική εξέλιξη, καθώς θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά φάρμακα που αφορούν σε σοβαρά και σπάνια νοσήματα, γίνεται δε με καθυστέρηση δυόμιση τουλάχιστον ετών, τη στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορούσαν κανονικά. Και σίγουρα δεν αρκεί, για να αναστραφεί το πλήγμα σε βάρος της δημόσιας υγείας, που θα οδηγήσει κατά πολλούς -με τις εντολές της τρόικας και τη συνηγορία της ελληνικής κυβέρνησης- στον ενταφιασμό της.

Διαβάστε επίσης:

Εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Με το «έτσι θέλω» μας χορηγούν ανώνυμα γενόσημα στα δημόσια νοσοκομεία

Θέλουν την πλήρη εξάρτηση των Ελλήνων από τα ανώνυμα γενόσημα

Θέλουν να κάνουν τους γιατρούς μας «ντίλερ» φθηνών ανώνυμων γενόσημων

Σοκ και δέος: Φάρμακα τέλος!

Η Ινδία δεν μπορεί να ελέγξει τα ανώνυμα γενόσημα που παράγει

Τα «λάθη» της τρόικας σκοτώνουν τους Έλληνες

ΗΠΑ: Μπλόκο στα ανώνυμα γενόσημα για τις ανεξέλεγκτες παρενέργειες