ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματεύσεις – «Απασφάλισε» κατά του Σόιμπλε ο Βαρουφάκης: Αυτός ζήτησε την παραίτησή μου!

Διαπραγματεύσεις – «Απασφάλισε» κατά του Σόιμπλε ο Βαρουφάκης: Αυτός ζήτησε την παραίτησή μου!

Οι απόψεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους - που είχε εκφράσει επανειλημμένα - προκάλεσαν τα συντηρητικά αντανακλαστικά και οδήγησαν στην έξοδό του από την κυβέρνηση, εκτιμά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - και στη συνέχεια όσοι στοιχίζονται, όπως είπε, μαζί του - ζήτησαν την παραίτηση του.

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε, ακόμα, τον κ. Σόιμπλε ότι είναι επικεφαλής ομάδας ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, που προωθούν σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σόϊμπλε είχε έγκαιρα αποτιμήσει τις συνέπειες για ένα πιθανό ντόμινο, ωστόσο, φαίνεται ότι θεωρεί λελογισμένο τον κίνδυνο, ενώ επεσήμανε ότι «είναι ο μόνος που έχει συγκρότηση στο Eurogroup» και, με εξαίρεση τον κ. Σαπέν και τους Γάλλους, ελέγχει απόλυτα τους υπόλοιπους.

«Είναι και ο μόνος που έχει πλάνο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι ο κ. Σόϊμπλε «θέλει μια Ομόσπονδη Ευρώπη, στην οποία προφανώς η πολιτική διεύθυνση θα βρίσκεται σε γερμανικά χέρια».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου τι περιμένει από μια πιθανή συμφωνία απάντησε ότι «είναι νωρίς να προδικάσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», σημειώνοντας ότι «ούτε και ο Ευκλείδης αυτή τη στιγμή ξέρει», ωστόσο τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ των «βιώσιμων λύσεων» γιατί, όπως εξήγησε, «από τις άλλες, που διαιώνιζαν το πρόβλημα είχαμε πολλές τα τελευταία πέντε χρόνια».