ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ζητάμε ισχυρή εντολή για μέτωπο στη διαπλοκή και κάθαρση

Φίλης στο Newsbomb.gr: Ζητάμε ισχυρή εντολή για μέτωπο στη διαπλοκή και κάθαρση

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα ή επιστροφή στο παρελθόν», τονίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας Νίκος Φίλης.

Συνέντευξη στον Ανδρέα Πετρόπουλο

Όπως σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέτωπο στη διαπλοκή και υπογραμμίζει ότι μια παλινόρθωση της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει «χέρι-χέρι με τους δεξιοτέχνες της μίζας, τους εθνικούς εργολάβους και τους βαρόνους των ΜΜΕ».

Την ίδια στιγμή τονίζει πως «όσο πιο ισχυρός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της Κυριακής, τόσο πιο σταθερή και προοδευτική θα είναι η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «πολιτική σταθερότητα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή δεν είναι δυνατή, ούτε χωρίς κάθαρση για τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό κατάντημα δεν είναι κατανοητή».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr ο κ. Νίκος Φίλης:

Ερώτηση: Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα μικρό αλλά σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή θα λαμβάνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η εκλογική αναμέτρηση και πιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών;

Απάντηση: Το δίλημμα της Κυριακής είναι καθαρό: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και παράλληλο πρόγραμμα βαθιών αλλαγών, με μέτωπο στη διαπλοκή και τη διαφθορά ή επιστροφή στο παρελθόν με τη ΝΔ του Ευάγγελου Μεϊμαράκη χέρι-χέρι με τους δεξιοτέχνες της μίζας, τους εθνικούς εργολάβους και τους βαρόνους των ΜΜΕ.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, σε ποια κόμματα θα μπορούσε να απευθυνθεί για να σχηματίσει κυβέρνηση;

Απάντηση: Εμείς ζητούμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Το πρόγραμμά μας δεν εξαντλείται στο Μνημόνιο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και δεν του φτάνουν οι ΑΝΕΛ για να κάνει κυβέρνηση, θα πρέπει να αποφασίσουν τα άλλα κόμματα αν θα δεσμευτούν σε ένα τετραετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανόρθωσης, βαθιών τομών με κοινωνικό πρόσημο και μετωπικής σύγκρουσης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Όσο πιο ισχυρός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της Κυριακής, τόσο πιο σταθερή και προοδευτική θα είναι η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί. Πολιτική σταθερότητα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή δεν είναι δυνατή. Πολιτική σταθερότητα χωρίς να γίνει κάθαρση για τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό κατάντημα δεν είναι κατανοητή. Οποιαδήποτε κυβέρνηση που στο όνομα της «οικουμενικής συνεννόησης» θα προωθήσει μέτρα κατάρρευσης των συντάξεων και των μισθών, ομαδικές απολύσεις και, τελικά, χιλιάδες νέους ανέργους και φτωχούς δεν αποτελεί λύση αλλά επιδεινώνει τη βαθιά κοινωνική κρίση. Γι’ αυτό χρειάζονται καθαρές λύσεις.

Ερώτηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «δεύτερη ευκαιρί» για να κυβερνήσει. Με δεδομένη την Συμφωνία - Μνημόνιο ποια περιθώρια υπάρχουν για την άσκηση μιας πολιτικής με κοινωνικό χαρακτήρα;

Απάντηση: Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Δώσαμε σκληρή μάχη που συντάραξε το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό δημιουργώντας, για πρώτη φορά, ρωγμές στην νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς μάλιστα η πρώτη υπήρξε μισή, προκειμένου να συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη λιτότητα.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» που καταθέσαμε περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που δημιουργούν προϋποθέσεις απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο.

Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά παράλληλα θα προχωρήσουμε στη δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αναδιανομή του πλούτου μέσω του φορολογικού συστήματος, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την καταπολέμηση της ανεργίας, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ερώτηση: Σας κατηγορούν οι πρώην σύντροφοί σας από τη ΛΑΕ για συμβιβασμό και εγκατάλειψη των ιδρυτικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς το σχολιάζετε;

Απάντηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αριστερό κόμμα, που μάχεται υπέρ των συμφερόντων των ασθενέστερων τάξεων και οριοθετείται με σαφήνεια έναντι της Σοσιαλδημοκρατίας που ένα μεγάλο τμήμα της έχει υποταχθεί στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις, τη σκληρή λιτότητα και την ανεργία.

Το πρόγραμμά μας, η ηγεσία, η πολιτική μας αντλούν και υλοποιούν τις βασικές μας ιδρυτικές επιλογές και αξίες και, βεβαίως, τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας. Ποτέ δεν ήμασταν ένα κόμμα της δραχμής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καθοριστική δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς που αναζητεί κοινούς δρόμους με δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κινημάτων.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όσο πιο καθαρή είναι, θα είναι μια ελπίδα για μεγαλύτερες θετικές ανακατατάξεις για όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μερίδας Πρασίνων και Σοσιαλιστών στην Ευρώπη. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη της κοινωνίας, των πιο αδύνατων συμπολιτών μας.

Διαβάστε στο Newsbomb.gr όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2015 Σεπτέμβριος – Εθνικές Βουλευτικές

Δείτε τα αποτελέσματα των Εκλογών Σεπτεμβρίου 2015

Σχετικές ειδήσεις