ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Ένα χρόνο σπέρνει ανέμους…

Παναθηναϊκός: Ένα χρόνο σπέρνει ανέμους…

Παναθηναϊκός: Από το θέμα με τον Γιώργο Δώνη μέχρι την αποτυχία μιας ακόμη σεζόν για το «τριφύλλι» που επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια λάθη!

Ένα απ’ τα πολλά… πλάνα που τέθηκαν σε εφαρμογή για τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, άρχισε να υπάρχει το καλοκαίρι του 2018. Τότε που ήταν υποχρεωτικό να γίνει κάτι, καθώς η ΠΑΕ αφέθηκε να τιμωρηθεί απ’ την Ευρώπη, να μην πάρει άδεια με συνέπεια περιορισμούς μεταγραφών και αφαίρεση έξι βαθμών.

Εκείνο το πλάνο λοιπόν, με την βελτίωση και χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών, νέων σε ηλικία που σιγά-σιγά θα εμπλουτίζονται με ποιοτικούς (θεωρητικά) ξένους, τελείωσε βίαια πριν από περίπου ένα χρόνο. Ήταν λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, η οποία είναι δυστυχώς στη ζωή μας τους τελευταίους 12 μήνες.

Τότε, λοιπόν, προέκυψαν οι διαφωνίες με τον Γιώργο Δώνη. Τότε που η διοίκηση (και προσωπικά ο Γιάννης Αλαφούζος) αποφάσισε να δώσει τα… κλειδιά στον Τσάβι Ρόκα και να θέσει στο περιθώριο τον προπονητή! Αυτό δεν άρεσε στον παλαίμαχο άσο, το δημοσιοποίησε και τελικά μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής απραξίας, έλαβε επιστολή σπίτι του σύμφωνα με την οποία θα ολοκληρωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός αντί να βελτιώσει το πλάνο του, να πάρει ποιοτικούς παίκτες σε κάτι που είχε αρχίσει να… στρώνει, επέλεξε το υπέρτατο σοκ, θεωρώντας πως έτσι θα πάει μπροστά!

Έσπειρε ανέμους το «τριφύλλι» και ένα χρόνο μετά, δε σταματά να θερίζει θύελλες! Ο Τσάβι Ρόκα επέλεξε για προπονητή τον Ντάνι Πογιάτος. Άλλαξε πολλά «κομμάτια» του ρόστερ, θεωρώντας πως έτσι θα βελτιώσει την ποιότητα της ομάδας. Με επιλογές όπως ο Σάντσεθ, ο Χουάνκαρ, ο Αϊτορ, ο Σαβιέρ, ο Αντονίτο, ενώ ήδη είχαν αποκτηθεί ο Βέλεθ με τον Καρλίτος. Την ίδια ώρα παίκτες όπως ο Μολό, ο Καμπετσής, ο Περέα κτλ, ήταν στο περιθώριο κι έτοιμοι να φύγουν.

Με διοικητική παρέμβαση επεκτάθηκε το συμβόλαιο του Μακέντα, αποκτήθηκε ο Βιγιαφάνιες, καθώς και ο νεαρός Ιωαννίδης. Μετά τις πρώτες κακές εμφανίσεις, παρότι ο Ρόκα «έκοψε» τη μεταγραφή, υπέγραψε τελικά κι ο Μαουρίσιο. Ήταν η αρχή του τέλους για Πογιάτος-Ρόκα (με αυτή τη σειρά).

Τα παράπονα για την φουλ επιθετική φιλοσοφία του Ισπανού τεχνικού ήταν έντονα, τα αποτελέσματα ήταν… για κλάματα, ενώ το 4-3-3 με τον Καρλίτος στο «φτερό» για να χωρέσει μαζί με τον Μακέντα στην ενδεκάδα, ήταν καταδικαστικό.

Μετά το τέλος του Ισπανικού μοντέλου, ακολούθησε το Γαλλικό! Ο Λάζλο Μπόλονι ανακοινώθηκε με συμβόλαιο για 1,5 χρόνο. Μετά από επιλογή και πρόταση του ίδιου, ο Πιέρ Ντρεοσί ανέλαβε αρμοδιότητες που είχε ο Ρόκα στην ομάδα. Η νέα εποχή άρχισε, με εντελώς διαφορετική λογική. Ξαφνικά ο Μολό έγινε ενεργός ξανά, ο Καμπετσής το ίδιο και συνολικά άλλαξαν τα δεδομένα αναφορικά με τις επιλογές στο ρόστερ.

Κυρίως, όμως, άλλαξε εντελώς η φιλοσοφία της ομάδας. Απ’ το φουλ επίθεση, στο φουλ άμυνα! Απ’ το «να βάλουμε όσα περισσότερα γίνεται», στο «να μη φάμε γκολ και κάτι θα κάνουμε μπροστά».

Η τύχη αλλά και η ικανότητα φυσικά, έφερε νίκες και μείωση της διαφοράς από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Με τον Παναθηναϊκό να φτάνει δύο φορές σε απόσταση βολής, αλλά και τις δύο να αποτυγχάνει να «πιάσει» είτε τον Άρη είτε την ΑΕΚ.

Μετά τη νίκη επί του αιωνίου, όμως, τόσο η τύχη όσο και η ικανότητα έκαναν… πίσω! Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε δύο φορές στο Αγρίνιο από ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικό (Κύπελλο και Πρωτάθλημα), ενώ ήρθε ισόπαλος με την ΑΕΚ σε πολύ κακό και κυρίως φοβικό ματς. Αποκορύφωμα όλων ο με κάτω τα χέρια αποκλεισμός απ’ τους Γιαννιώτες στο Κύπελλο με νέα ήττα στη Λεωφόρο αυτή τη φορά.

Αρχές Μαρτίου, ο Παναθηναϊκός μοιάζει να μένει με άδεια χέρια. Σε επίπεδο τίτλων δεδομένα, σε επίπεδο στόχων έχει να κυνηγήσει την Ευρωπαϊκή του έξοδο, όντας στη χειρότερη θέση απ’ όλους. Τόσο σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας, όσο και βαθμολογικά.

Πλέον η αμφισβήτηση είναι έντονη και για τον Μπόλονι με αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει κάτι σημαντικά, ο Ρουμάνος να μη συνεχίζει μετά τα play offs (δύσκολα θα υπάρξει θέμα νωρίτερα).

Το κενό επιτυχιών-στόχων μεγαλώνει για το «τριφύλλι». Κυρίως επειδή μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να καταστρέψει ολοκληρωτικά όσα αναγκαστικά άρχισε να χτίζει απ’ το καλοκαίρι του 2018. Το ποδόσφαιρο τιμώρησε τους «πράσινους» που δείχνουν να μην παίρνουν με τίποτα το επαναλαμβανόμενο μάθημα!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαζάχος στο Newsbomb.gr: Πιθανός νέος σεισμός 6 Ρίχτερ – Για 3 μήνες θα «κουνάει» στην Ελασσόνα