ΥΓΕΙΑ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τα Κέντρα Αναφοράς για τις εξετάσεις του HIV/AIDS

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τα Κέντρα Αναφοράς για τις εξετάσεις του HIV/AIDS
ΥΠ.ΥΓ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπέγραψε την Παρασκευή (20/12/2019) τις Προγραμματικές Συμβάσεις Συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα που, επί σειρά ετών, παρεμπόδιζαν τη διενέργεια εξετάσεων για τη μέτρηση ιικού φορτίου και τον έλεγχο γονοτυπικής αντοχής στην αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια που θα μπορούν από εδώ και πέρα να συνεχίσουν να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες δωρεάν και ανώνυμα, είναι:

• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος (ΕΚΑAΒΕ), στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας

• Εξειδικευμένο εργαστήριο HIV/AIDS, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο υπουργός Υγείας, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, σε δήλωσή του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τα μέλη του Δ.Σ. και τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, «για την προσπάθεια η οποία κατεβλήθη τους τελευταίους μήνες για την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος: της μη δυνατότητας των συνανθρώπων μας με HIV/AIDS λοίμωξη, να κάνουν ανώνυμα και δωρεάν εξετάσεις στα Κέντρα Αναφοράς. Ένα πρόβλημα των τελευταίων 3,5 ετών, που λύνεται σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων με τα Κέντρα Αναφοράς σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε η δημόσια δωρεάν υγεία, την οποία προτάσσουμε ως πρώτη προτεραιότητα. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς στίγμα για κανέναν συνάνθρωπό μας, το ελληνικό Κράτος, το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζουν τους πάντες με ισότητα, με διακριτικότητα και στο πλαίσιο του νόμου. Τα Κέντρα Αναφοράς πλέον, μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών, υπέγραψαν τη σύμβαση με τον ΕΟΔΥ και μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις για τους συνανθρώπους μας αυτούς που πρέπει να γνωρίζουν αν και εφόσον έχουν προσβληθεί και να μπορούν μετά να λαμβάνουν την αγωγή τους» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού από τον ΕΟΔΥ όλων των παιδιών και εφήβων στις προσφυγικές δομές των νησιών του του ΒΑ Αιγαίου, ως σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αποτελεσματικά όλων των προκλήσεων της Δημόσιας Υγείας. Τέλος, επανέλαβε ότι το υπουργείο Υγείας θα φέρει στη Βουλή τον Ιανουάριο, νόμο-πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα βασικά θέματα που προάγουν τη Δημόσια Υγεία στο γενικό πληθυσμό. «Οι προκλήσεις της κοινωνίας, η παιδική παχυσαρκία που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ΧΑΠ, είναι νοσήματα βαριά για τα οποία πρέπει να βρούμε λύση και απάντηση. Και η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το Υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ» κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Χαιρετίζει την υπογραφή των συμβάσεων η Θετική Φωνή

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις για τον HIV, με βάση τις οποίες επιβεβαιώνεται η διάγνωση και γίνεται η έναρξη της αντιρετροϊκής θεραπείας, είχαν διακοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξέφραζε και πάλι την αγωνία των ασθενών, για την καθυστέρηση της υπογραφής των συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ.

Για τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων, η Θετική Φωνή εκφράζει την ικανοποίησή της. «Η σύναψη των συμβάσεων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης των ατόμων με HIV λοίμωξη στις εξετάσεις επιβεβαιωτικού ελέγχου, μέτρησης του ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής, ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας τους».

Όπως τονίζει όμως ο Σύλλογος, για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός, τόσο από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ όσο και από τα Κέντρα Αναφοράς. «Υπενθυμίζεται ότι και κατά την προηγούμενη τριετία, σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε ισχύουσα σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο η έλλειψη αντιδραστηρίων οφειλόταν σε λόγους που δε σχετίζονται με τη διάθεση κονδυλίων».

Οι λόγοι είχαν να κάνουν με καθυστερήσεις εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών. Η υλοποίηση και περάτωση ενός διαγωνισμού προμήθειας αντιδραστηρίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και στην πράξη φαίνεται πως υπερβαίνει τους έξι ή και περισσότερους μήνες. Για το μεσοδιάστημα δεν υπήρχε πρόβλεψη για την εξέταση των δειγμάτων που συσσωρεύονταν.

Επίσης, συχνά η ροή χρηματοδότησης δεν ανταποκρινόταν στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Όπως επισημαίνει η Θετική Φωνή, το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδοτούσε συχνά τα εργαστήρια με ποσά που δεν αρκούσαν για να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων εξετάσεων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή ροή προμήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Θετική Φωνή έχει καλέσει τη νέα διοίκηση του ΕΟΔΥ να εφαρμόσει ένα μηχανισμό, που θα προβλέπει και θα επιλύει έγκαιρα τις αστοχίες του συστήματος οι οποίες σχετίζονται με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις