ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς για τις εξετάσεις ιικού φορτίου

Κικίλιας: Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς για τις εξετάσεις ιικού φορτίου
INTIME NEWS

Σε τρεις άμεσες κινήσεις προχωρά το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που βρίσκουν μπροστά τους, οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, τα Κέντρα Αναφοράς της χώρας θα λάβουν άμεσα χρηματοδότηση μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Στόχος είναι να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

Δρομολογείται, επίσης, η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό:

  • διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους
  • απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων
  • διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής.

Παράλληλα, σχεδιάζονται νέα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.

Τονίζοντας ότι «είναι χρέος της κοινωνίας και της Πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό όσων πάσχουν», ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε μήνυμα κατά του στίγματος και των κοινωνικών διακρίσεων. «H λοίμωξη από HIV με τη σωστή παρακολούθηση και αγωγή, έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Τιμούμε τους επιστήμονες που επιτελούν σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Μαζί κάνουμε τη διαφορά: Με πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις