ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνη D: Τι λένε οι νέες μελέτες και πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Βιταμίνη D: Τι λένε οι νέες μελέτες και πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
ASSOCIATED PRESS

Τα σημαντικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν στο «Ενδόραμα», το Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας που διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Νεοκλής Γεωργόπουλος.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες ιατρικές μελέτες που εκπονήθηκαν το 2019 και ανατρέπουν αρκετά δεδομένα γύρω από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγού, την βιταμίνη D και κατά πόσο επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τον καρκίνο του θυροειδούς και τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη (23/01/2020), ανέφερε: «Το 2019 ήταν μια χρονιά ανατροπών σε σχέση με όσα είχαμε ως δεδομένα για αρκετές καθημερινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυγών. Με βάση μελέτες που έγιναν γνωστές τη χρονιά που μας πέρασε, πλέον υπάρχει έντονη αμφισβήτηση γύρω από το κατά πόσο η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αντίθετα, εδραιώνεται ο κίνδυνος από την κατανάλωση αυγών. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί η αίσθηση από παλαιότερες ιατρικές μελέτες πως δεν επηρεάζονται αρνητικά οι ορμόνες από τα αυγά, κάτι που πλέον φαίνεται να καταρρίπτεται».

Tο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας πραγματοποιείται την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Ιανουαρίου

Επιπλέον, στο διήμερο συνέδριο θα παρουσιαστούν μελέτες για τη βιταμίνη D και τη σχέση της με την εμφάνιση καρκίνου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, «τα νέα δεδομένα δείχνουν πως τελικά η έλλειψη της βιταμίνης D δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου και επιπλέον αν είναι αυξημένα τα επίπεδα της βιταμίνης, δεν προστατεύουν τον οργανισμό».

Παράλληλα, στο «Ενδόραμα» θα παρουσιαστούν στοιχεία για τον καρκίνο του θυροειδούς. «Οι νέες μελέτες που έγιναν γνωστές το 2019 επιβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται για μία επιθετική μορφή καρκίνου και επιπλέον σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται δεν χρειάζεται να γίνεται ολόκληρη αφαίρεση των ενδοκρινών αδένων αλλά μπορεί να αφαιρείται μόνο το σημείο που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα».

Τέλος, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας θα γίνει εκτενής αναφορά στις πολυκυστικές ωοθήκες και την ορμόνη anti mullerian, η οποία σχετίζεται με τη γονιμότητα. Οι νέες μελέτες έδειξαν πως η αύξηση της ορμόνης συμβάλλει στη διάγνωση των πολυκυστικών, ένα ορμονικό πρόβλημα που επηρεάζει τις γυναίκες που βρίσκονται σε γόνιμη ηλικία. Αυτή η ορμόνη όταν εντοπίζεται σε αυξημένα επίπεδα συμβάλλει στη διάγνωση των πολυκυστικών. Μάλιστα, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε πως στην Ελλάδα οι εξετάσεις για τη συγκεκριμένη ορμόνη δεν αποζημιώνονται και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι μελέτες, θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει τους εξεταζομένους για τη μέτρησή της.

Διαβάστε επίσης:

Νέος κοροναϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Ποια είναι η πηγή της επικίνδυνης επιδημίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις