ΥΓΕΙΑ

Μέτρα για τις ελλείψεις και έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου ζητούν οι θαλασσαιμικοί

Μέτρα για τις ελλείψεις και έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου ζητούν οι θαλασσαιμικοί
ASSOCIATED PRESS

Ανεπάρκεια σε αίμα εμφανίζεται για πολλοστή φορά στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τα ψυγεία των Αιμοδοσιών αδειάζουν πλέον πολύ συχνά, ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους θαλασσαιμικούς ασθενείς, καθώς τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν την καλοκαιρινή περίοδο.

Η αγωνία για την εξεύρεση των απαραίτητων μονάδων αίματος κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους συχνά οι θαλασσαιμικοί καθώς και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αναβολές των μεταγγίσεών τους ή λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες αίματος.

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος φαίνεται πως δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά από τη χώρα μας. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα φέτος, διότι θεωρούμε πιθανό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη της μετάδοσης του ιού WNV με τα κουνούπια, καθώς φοβόμαστε πως δεν έχουν γίνει εβδομαδιαίοι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί από τον Μάρτιο, όπως απαιτείται» επισημαίνει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Υγείας και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η Ομοσπονδία ζητά να εφαρμοστεί φέτος μια διαφορετική στρατηγική για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να αρχίσει από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος των αιμοδοτών σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου και όχι κατά περιοχές και ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ζητήθηκε επίσης να γίνονται προγραμματισμένα και συστηματικά οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από αυτά, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.

«Αυτό προφανώς θα είχε μεγαλύτερο κόστος από τον έλεγχο κατά περιοχές που εφαρμόζεται, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι θα απέφερε κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γινόταν αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών» τονίζει, τέλος, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Άλλο ένα θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα - 172 συνολικά οι νεκροί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις