ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: Τηρώντας τα μέτρα θα έχουμε πιο κανονικό Πάσχα -  Τι είπε για το εμβόλιο Novavax

Θεμιστοκλέους: Τηρώντας τα μέτρα θα έχουμε πιο κανονικό Πάσχα -  Τι είπε για το εμβόλιο Novavax
O Μάριος Θεμιστολέους αναφέρθηκε στο πώς θα εορταστεί φέτος το Πάσχα ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το εμβόλιο της Novavax
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

O Μάριος Θεμιστολέους αναφέρθηκε στο πώς θα εορταστεί φέτος το Πάσχα ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το εμβόλιο της Novavax

Στα κριτήρια που αποτελούν «οδηγό» για τυχόν άρση μέτρων, στο πώς θα φτάσουμε σε ένα Πάσχα πιο κοντά στην κανονικότητα αλλά και σε διευκρινίσεις για τη χρήση του εμβολίου της Novavax αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας «η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν αυτό θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση». Παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε από χθες, Τρίτη, το Newsbomb.gr, ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα εστιαστεί στη σημερινή συνεδρίασή της στην «όρθια διασκέδαση», στα γήπεδα, και στη διεξαγωγή των καρναβαλιών.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο φετινό Πάσχα λέγοντας ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».

Αναφερόμενος στα στοιχεία για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα ο κ. Θεμιστοκλέους αρχικά σημείωσε ότι ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και πλέον υπολοίπονται 324.000.

Παράλληλα διευκρίνισε για το εμβόλιο της Novavax ότι «δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου».

Όσον αφορά την διασπορά του κορονοϊού που συναντάται στα παιδιά, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε: «Ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στον γενικό πληθυσμό. Όλοι ακολουθούν αυτό που ακολουθούμε κι εμείς. Η αναμνηστική δόση να ισχύει από 18 και άνω και από 12-18 να γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν ασθένειες. Δεν τίθεται κίνδυνος». «Τα παιδιά δεν είναι τα πιο ευάλωτα στον κορονοϊό. Όποιο παιδί έχει νοσήσει είναι πάρα πολύ ήπια η συμπτωματολογία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχουμε σύνδρομο MIS-C» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσολιά στο Newsbomb.gr: Πολύ σοβαρό το σύνδρομο MIS-C και δεν είναι σπάνιο – Το ποσοστό θνητότητας