ΥΓΕΙΑ

Θεμιστοκλέους: Μόνο σύσταση για τη χρήση μάσκας

Μάσκα
Η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται να οδηγεί σε πίεση του συστήματος υγείας
INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αυτή τη στιγμή, δεν είναι στο «τραπέζι» η καθολική επαναφορά της χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως, χθες (04/07/2022), ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, δήλωσε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει τις συστάσεις για τη χρήση της μάσκας, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η μάσκα στη χώρα μας παραμένει υποχρεωτική σε μεγάλο βαθμό, καθώς χρησιμοποιείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις δομές υγείας, φαρμακεία κτλ. «Είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», σημείωσε και πρόσθεσε πως θα πρέπει να μπούμε σε μια καινούρια καθημερινότητα, στην οποία «θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων». Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θα δημιουργηθούν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω τουριστικής κίνησης, καθώς η Πολιτεία μπορεί πλέον να διαχειριστεί το πρόβλημα, είπε. Μάλιστα, «υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση. Ο κορονοϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων «δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες, οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους». Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς οι παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου έναντι του κορονοϊού, συνέστησε στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός. Απαντώντας εάν έχει εμβολιαστεί ο ίδιος με την τέταρτη δόση, δήλωσε ότι δεν έχει, καθώς νόσησε μετά την τρίτη δόση. «Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις