ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιον «βλέπουν» για το Οικονομίας, μετά Ράπανο…

Ποιον «βλέπουν» για το Οικονομίας, μετά Ράπανο…

Σε αντίθεση με την ασθένεια του πρωθυπουργού, που θα ξεπερασθεί, έστω και αν δημιουργεί προσωρινή αναταραχή ως προς την παρουσία της Ελλάδας, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, η αιφνιδιαστική αδιαθεσία του Β. Ράπανου, που έχει αποφασισθεί να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, έχει μεγαλύτερο βάθος και ενδεχομένως να επιφέρει και ανατροπές, στο σχήμα της κυβέρνησης, πριν ακόμη αυτή πιιάσει καλά- καλά δουλειά.

Και αυτό γιατί ο κ. Ράπανος έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, το οποίο και κατά το πρόσφατο παρελθόν και κατ’ εντολή των γιατρών του δεν του είχε επιτρέψει να αναλάβει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα ή μεταβατικού πρωθυπουργού, όταν προέκυψε η κρίση του Νοεμβρίου, αξίωμα και αποστολή που ανέλαβε ο κ. Λ. Παπαδήμος. Στην παρούσα φάση και την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου, ο κ. Ράπανος, έδειξε τόλμη και απεδέχθη την χειρότερη από πλευράς πίεσης και όγκου δουλειάς, υπουργική θέση στον κόσμο, όπως την χαρακτηρίζουν οι πολιτικοί μεταξύ τους... Το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας- Οικονομικών. Πριν ακόμη ορκισθεί και στην ένταση των αρχικών ακόμη διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της συγκρότησης της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού και της προετοιμασίας για την ελληνική παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup που εξελίχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με παρουσία Ζανιά, ο κ. Ράπανος, ένοιωσε αδιαθεσία και προσκομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Πολλές είναι οι αλληλοσυγκρουόμενες φήμες ως προς το κατά πόσον ο Έλληνας τραπεζίτης, μπορεί για λόγους υγείας να αναλάβει, τόσο ασφυκτικές αρμοδιότητες και να ανταποκριθεί σε συνθήκες συνεχούς πίεσης . Το ζήτημα δεν έχει κριθεί και σημαίνοντα ρόλο στην τελική εξέλιξη θα έχουν οι θεράποντες ιατροί του κ. Ράπανου.

Τα προβλήματα όμως που προκύπτουν ήδη με τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και οι πιέσεις και δηλώσεις από την Γερμανία ή το ΔΝΤ, ότι το πρόγραμμα των Μνημονίων της Ελλάδας, θα πρέπει να συνεχισθεί, χωρίς επαναδιαπραγμάτευση καταρχήν, δείχνουν ότι η θέση του υπουργού Οικονομίας, δεν μπορεί για πολλές μέρες να μείνει σε εκκρεμότητα

Στην περίπτωση που ο κ. Ράπανος δηλώσει αδυναμία το πιθανότερο όνομα που θα «πέσει» στο τραπέζι, δεν είναι τραπεζίτη, αλλά ήδη διορισμένου υπουργού, από τη νεότερη γενιά των πολιτικών της Ν.Δ. ο λόγος για τον Κ. Χατζηδάκη, που έχει αναλάβει το υπερυπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών. Πρόσωπο χαμηλών τόνων, απολύτως μετριοπαθής πολιτικός της Κεντροδεξιάς, ευρωπαϊστής- φεντεραλιστής, πρώην ευρωβουλευτής και με υπουργική πείρα, που απέκτησε στις κυβερνήσεις Καραμανλή. Θα είναι από τους υπουργούς που σε μια πρώτη φάση θα συνοδεύσουν τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο, που θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Αλλά και κατά τις μέρες των συζητήσεων για την συγκρότηση κυβέρνησης στο τρίγωνο Σαμαρά- Βενιζέλου- Κουβέλη, το όνομα του υπήρχε στο συρτάρι για το υπουργείο Οικονομίας και όχι αυτό που ανέλαβε. Αρχικά άλλωστε το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ο επικρατέστερος να το αναλάβει ήταν ο κ. Μ. Βορίδης, που είχε ήδη μια ομολογουμένως επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο Υποδομών, τις μέρες της διακυβέρνησης με πρωθυπουργό Παπαδήμο, αλλά το βέτο από ΔΗ. ΜΑΡ και Φ. Κουβέλη στην υπουργοποίηση των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ, ανέτρεψε τον σχεδιασμό και το ανέλαβε ο Κ. Χατζηδάκης.

Εάν το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιωθεί και ο Κ. Χατζηδάκης μετακινηθεί στο υπουργείο Οικονομίας, θα υπάρξουν ασφυκτικές πιέσεις στον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό κ. Ζανιά, να παραμείνει, εξαιτίας της εμπειρίας του, στο υπουργείο ως Αναπληρωτής υπουργός του Κ. Χατζηδάκη, χωρίς να υπάρξουν άλλες αλλαγές στα πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί και ήδη έχουν ορκισθεί και αναλάβει τις αρμοδιότητες τους.

Εναλλακτικό πρόσωπο στην περίπτωση που ο κ. Χατζηδάκης παραμείνει στο υπουργείο του, είναι να επανέλθει στο τραπέζι της συζήτησης ο κ. Δήμας, εκ των αντιπροέδρων της Ν.Δ μέχρι πρότινος, το όνομα του οποίου προεκλογικά εμφανιζόταν ως φαβορί για τη συγκεκριμένη θέση . Από την παλιά γενιά πολιτικών της Ν.Δ, με πολύ καλές σχέσεις και με το Βερολίνο, πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, ουσιαστικά έχει πλέον και κατά δήλωση του, αποχωρήσει από την πολιτική, «ανοίγοντας» τον δρόμο στον γιό του, που εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ στον Νομό Κορινθίας, αξίωμα που κατείχε ο πατέρας του.

Πάντως αν ο κ. Χατζηδάκης βρεθεί στο Οικονομίας, τις περισσότερες πιθανότητες για να αναλάβει το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης- Υποδομών συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρνήθηκε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, υπό τον καθηγητή κ. Λιβιεράτο, επιλογή του κ. Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ.

Εκπλήξεις φυσικά δεν αποκλείονται. Πάντως οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σημαντικές αναβολές στις αποφάσεις.