ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Πυρ ομαδόν» κατά Φάρατζ στο Ευρωκοινοβούλιο - Το φιλί και οι φαρμακερές ατάκες του Γιούνκερ (vid)

«Πυρ ομαδόν» κατά Φάρατζ στο Ευρωκοινοβούλιο - Το φιλί και οι φαρμακερές ατάκες του Γιούνκερ (vid)

Με ένα φιλί στο μάγουλο υποδέχθηκε τον επικεφαλής του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ.

Μάλιστα, δεν έλειψαν τα χαμόγελα κι οι αγκαλιές από πλευράς των δύο ανδρών, όμως κι αυτά δεν κράτησαν πολύ.

junker faratz
junker faratz2
junker faratz4

Μόλις ο Γιούνκερ έλαβε το λόγο, γύρισε προς το μέρος των Βρετανών ευρωβουλευτών και είπε: «Μάλιστα, μένω έκπληκτος που σε βλέπω εδώ. Μάχεται για την έξοδο, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ αυτής της εξόδου.Τι κάνετε εδώ; Δεν θα έπρεπε να είστε εδώ».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η απόφαση του βρετανικού λαού είναι και πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Εκεί άρχισαν να χειροκροτούν οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτάτε εδώ. Και ειλικρινά σε κάποιο βαθμό είμαι έκπληκτος που σας βλέπω εδώ».

Λίγο πιο δίπλα του, ο ευρωβουλευτής του UKIP με τη βρετανική σημαία πάνω στο έδρανό του, χασκογελούσε στα λεγόμενα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, βολές κατά του Βρετανού πολιτικού εκτόξευσε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κάλεσε τον Φάρατζ να απολογηθεί για τα ψέματα που είπε το UKIP στον βρετανικό λαό.

Παίρνοντας το λόγο, ο Φάρατζ, αφού ευχαρίστησε (προφανώς ειρωνικά) τους συναδέλφους για τη «θερμή υποδοχή», τους κατηγόρησε ότι λένε ψέματα στους πολίτες τους.

«Πριν 17 χρόνια που ήρθα εδώ γελάγατε. Δεν γελάτε τώρα. Είστε σε άρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε είναι ότι δεν λέτε την αλήθεια στους πολίτες» είπε, προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε.

«Ξέρω ότι στην ουσία κανείς από εσάς δεν είχε ποτέ μια πραγματική δουλειά στη ζωή σας» συνέχισε, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της αίθουσας και του προεδρείου. Πολλοί ευρωβουλευτές του γύρισαν την πλάτη, ενώ ο Μάρτιν Σουλτς του είπε ότι σε αυτό κάνει λάθος, για να λάβει την απάντηση: «Έχετε δίκιο, κ. Σουλτς. Το UKIP ήταν αυτό που συνήθως διαμαρτυρόταν ενάντια στο σύστημα. Τώρα το σύστημα διαμαρτύρεται κι επιτίθεται στο UKIP. Επομένως, κάτι έχει αλλάξει».

Η πρόεδρος του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, υποστήριξε τέλος πως όλοι θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τον πατριωτισμό που επέδειξαν οι Βρετανοί, προσθέτοντας πως ο βρετανικός λαός επέλεξε να είναι «λαός κυρίαρχος».

Μια ωραία ατμόσφαιρα δηλαδή...

Από εκεί και πέρα οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων συζήτησαν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έναν εκπρόσωπο της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν το μεσημέρι μη νομοθετικό ψήφισμα το οποίο θα τροφοδοτήσει τη συνεδρίαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων υποστηρίζει ότι η βούληση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή με την ταχεία και συνεπή εφαρμογή της διαδικασίας αποχώρησης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιζήμια αβεβαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Οι ομάδες των Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας κατέθεσαν ξεχωριστά ψηφίσματα η καθεμία.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με τη σύναψη μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικές ειδήσεις