Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Οι αδύναμες οικονομίες ορίζουν το μέλλον του ευρώ

Οι αδύναμες οικονομίες ορίζουν το μέλλον του ευρώ

Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα και αντοχές με τους δανειστές, που πρέπει να φθάσουν μέχρι την οριστική λύση της αποπληρωμής του χρέους, λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο που παίζεται το μέλλον μας.

Άρθρο του: Κωνσταντίνου Σ. Μαργαρίτη, δημοσιογράφου

Η νέα κυβέρνηση αντιστέκεται και ζητά διάλογο με τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε, αλλά η κα Μέρκελ και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε πιέζουν για πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του απαίτησε απαλλαγή από τα μνημόνια και δικαίωμα στη ζωή. Τα μέλη της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να κινηθούν πάνω στην εντολή που έλαβαν και να απαιτήσουν σεβασμό σε μια χώρα που ο λαός της δεινοπαθεί εδώ και μια πενταετία.

Οι λογικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να βλέπουν ότι η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνιστά αφύπνιση και έξοδο από τη κρίση για όλη την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει δίκιο στα περισσότερα σημεία ,αλλά επειδή η νίκη εστιάζει στο αδιέξοδο το οποίο έχει καταστρέψει την ευρωζώνη.

Πριν από λίγο καιρό, οι κυβερνήσεις διέψευσαν τους κινδυνολόγους, αξιοποιώντας την πολιτική βούληση που απαιτούνταν για να κρατηθεί το ευρώ. Έγιναν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές.Η Γερμανία, αν και δεν το ομολόγησε ποτέ, εγκατέλειψε την διαφωνία της στις διασώσεις των χωρών και οι περιφερειακές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, αποδέχτηκαν το σκληρό μείγμα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η διάσωση του ευρώ έγινε, αλλά η ανανέωσή του αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη. Όταν πέρασε η άμεση κρίση, περιορίστηκε η διάθεση για δράση και συνεννόηση.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει κάνει ηρωικές προσπάθειες να κερδίσει χρόνο και να δώσει το «φιλί της ζωής» στις χώρες που το έχουν ανάγκη, τελευταία μέσω της διοχέτευσης κι άλλου φθηνού χρήματος στην οικονομία της ευρωζώνης.

Ορισμένοι ξένοι ηγέτες θεωρούν τη πατρίδα μας αδιόρθωτη και αργή στη προσαρμογή της στα νέα οικονομικά δεδομένα που της επιβάλλουν οι δανειστές της. Είναι τόσο δύσκολο να δουν ότι τα χρέη της είναι τόσο μεγάλα που δεν μπορεί να τα ξεπληρώσει και ότι η ατελείωτη λιτότητα δεν είναι η λύση;

To θέμα χρέος πρέπει να λήξει τώρα και οριστικά. Κάθε παράταση ή ενδιάμεση λύση ενισχύει τους πιστωτές μας και βάζει τη χώρα μας σε μεγαλύτερα προβλήματα.

Τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν κυρίως πολιτικά και κατόπιν οικονομικά. Οι περισσότερες χώρες είδαν την είσοδο τους στην Ε.Ε. ως ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν. Οι κυβερνήσεις στη πατρίδα μας απλώς έπαιρναν τα κοινοτικά κονδύλια και δεν τα αξιοποιούσαν όπως θα έπρεπε. Χάθηκαν μοναδικές ευκαιρίες που θα είχαν απογειώσει το λαό μας.

Σήμερα η υπόλοιπη Ευρώπη οφείλει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα της για έξοδο από τη κρίση, μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο που θα εμπεριέχει χρονοδιαγράμματα και συνεχή αλληλοενημέρωση. Οι αδύναμες οικονομίες πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και επιβληθούν στα ελλείμματα και στα χρέη τους.

Η υπόλοιπη ευρωζώνη θα έπρεπε να χειροκροτήσει την υπόσχεση του πρωθυπουργού να πατάξει τη διαφθορά και να βελτιώσει την είσπραξη φόρων.
Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι η πιο ισχυρή πολιτικός της Ευρώπης, δεν έχει αντιπάλους στο εσωτερικό της χώρας της. Αντέχει να απολέσει λίγο από το πολιτικό κεφάλαιο που μάζεψε στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες της.

Η κα Μέρκελ έχει πει πολλές φορές ότι αν αποτύχει το ευρώ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση όλη η μεταπολεμική ευρωπαϊκή τάξη. Το ευρώ έχει μέλλον μόνο αν οι αδύναμες κυβερνήσεις στρώσουν τις οικονομίες τους, αλλά αν η πίεση αυξηθεί υπερβολικά, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα!!!
Η Ελλάδα δεν θα λάβει λευκή επιταγή, κι αυτό είναι το σωστό, όμως το μάθημα της κρίσης είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να μειώσουν τους προϋπολογισμούς και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα όταν οι οικονομίες συρρικνώνονται και τα βιοτικά επίπεδα καταρρέουν.

Η χώρα μας να αποφασίσει ποιά πορεία θέλει να ακολουθήσει. Στο διάλογο, που μόλις ξεκίνησε, προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη ίσως είναι κίνητρο να χαλαρώσει η Γερμανία στα δημοσιονομικά…. Ας κάνει η ελληνική κυβέρνηση το πρώτο βήμα.

Σχετικές ειδήσεις