BOMBER

Εμβόλιο κατά της covid 19: Υποχρεωτικότητα και υποκρισία

Εμβόλιο κατά της covid 19: Υποχρεωτικότητα και υποκρισία

Στον δημόσιο διάλογο έχει ανοίξει μια ατέρμονη και ατέλειωτη συζήτηση περί της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών - Τι ισχύει στα αλήθεια; 

Μετά την απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής να στείλει εντολή εμβολιασμού όλων των μελών της ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), άνοιξε μια συζήτηση για το κατά πόσο η ελληνική Πολιτεία μπορεί να επιβάλλει κάτι τέτοιο σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ή επαγγελματικές κατηγορίες.

Η συζήτηση αυτή είναι σε λάθος κατεύθυνση και είναι εξόχως υποκριτική και αποπροσανατολιστική αφού στη χώρα μας έχει εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά το παρελθόν. Το ύψιστο αγαθό του Συντάγματος για όσους επικαλούνται το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι η ανθρώπινη ζωή και η Δημόσια Υγεία και αυτό είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν σε πρώτη φάση οι κυβερνώντες.

Η συζήτηση περί συνταγματικότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού όχι μόνο κάνει κακό, αλλά ενισχύει και την «επιστημονική φαντασία» του λεγόμενου αντεμβολιαστικού κινήματος...

Για την Ιστορία και μόνο θυμίζω ότι στη χώρα μας, εδώ και χρόνια, εφαρμόζεται υποχρεωτικά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τα παιδιά. Η Πολιτεία δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, συγκρότησε με Υπουργική Απόφαση το 1991 Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία προτείνει και χαράσσει προτεραιότητες και στόχους της Εθνικής Πολιτικής στον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης του Ελληνικού πληθυσμού.

Η επιτροπή, αποτελούμενη από επιστήμονες εγνωσμένης αξίας και εμπειρίας στο θέμα, λαμβάνει υπόψη της τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεκτιμώντας πάντα τις οικονομικές παραμέτρους και τις συγκεκριμένες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Για τους αδαείς θυμίζω επίσης τα ακόλουθα:

Το 1923 ο Behring ανακαλύπτει την αντιδιφθεριτική ανατοξίνη και το 1927 την αντιτετανική. Η Ελβετία το 1932 υπήρξε η πρώτη χώρα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της διφθερίτιδας. Στην Ελλάδα ο αντιδιφθεριτικός εμβολιασμός έγινε δια νόμου υποχρεωτικός το 1951.

Το 1926 ανακαλύφθηκε το αντικοκκυτικό εμβόλιο με νεκρούς αιμόφιλους του κοκκύτη. Το 1994, 70 περίπου χρόνια μετά την παρασκευή του πρώτου αντικοκκυτικού εμβολίου, κατασκευάσθηκε και το ακυτταρικό εμβόλιο κατά του κοκκύτου το οποίο έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με το προηγούμενο. Στην Ελλάδα το αντικοκκυτικό εμβόλιο εφαρμόζεται σαν μέρος του τριπλού εμβολίου μαζί με της διφθερίτιδας και του τετάνου.

Στην Ελλάδα θεσπίσθηκε ο αντιτετανικός εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων ως υποχρεωτικός με Υπουργική Απόφαση του 1973. Από τα 170 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά έτος της δεκαετίας 1950-1960 φθάσαμε στα (7) στα μέσα της δεκαετίας του 1990, με εξάλειψη του νεογνικού τετάνου.

Πάμε παρακάτω;

Θυμίζω για όσους δεν γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τα ακόλουθα:

Το 1927 οι Calmetle & Guerin ανακαλύπτουν το μέχρι σήμερα χρησιμοποιημένο BCG, η εφαρμογή του οποίου γίνεται υποχρεωτική και στην Ελλάδα δια νόμου το 1960.

Είχαν προηγηθεί 12 έτη εμβολιαστικής δραστηριότητας (από το 1948), αρχικά περιορισμένης κλίμακας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τον Διεθνή Αντιφυματικό Αγώνα.

Από το 1951 ανέλαβε την διενέργεια των ομαδικών εμβολιασμών το Ελληνικό Κράτος, με δικές του κινητές και μόνιμες μονάδες. Προπολεμικά η θνησιμότητα από τη φυματίωση (όλων των εντοπίσεων) ήταν 138,3/100.000 κατοίκους και μειώθηκε στο 19,8/100.000 κατοίκους στην 5ετία 1955-59. Βέβαια, έπαιξαν ρόλο και οι άλλοι παράγοντες, όπως η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η έναρξη εφαρμογής αντιφυματικής αγωγής. Μειώθηκαν επίσης οι οξείες μορφές της βρεφικής και παιδικής ηλικίας καθώς και οι περιπτώσεις κεχροειδούς και μηνιγγικής φυματίωσης.

Το 1945 δοκιμάζεται από τον Francis το αντιγριπικό εμβόλιο.

Το 1956 ο Salk κατασκευάζει το χορηγούμενο ενδομυϊκά εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

Το 1961 παράγεται το εμβόλιο Sabin κατά της πολιομυελίτιδας χορηγούμενο από το στόμα που περιέχει εξασθενημένους ιούς.

Στη δεκαετία του 1950-1960, ο μέσος αριθμός ετησίων κρουσμάτων παραλυτικής μορφής πολιομυελίτιδας ήταν περίπου 360. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαμε καθόλου κρούσματα εκτός από τα 5 που παρουσιάσθηκαν μέσα στο 1996 σε ανεμβολίαστα παιδιά μετακινούμενων πληθυσμών.

Η Ελλάδα συντασσόμενη με τις οδηγίες του ΠΟΥ, προγραμμάτισε και εφάρμοσε Εθνικές Ημέρες Εμβολιασμού που είχαν ως κύριο στόχο ακριβώς τους μετακινούμενους πληθυσμούς και όσους έχουν παραμελήσει τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων. Να σημειωθεί, ότι η ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της νόσου και του ιού της πολιομυελίτιδας από την Ευρώπη μέχρι το 2000, κατά το πρότυπο τη Β & Ν Αμερικής.

Το 1969 γίνεται η παραγωγή του εμβολίου κατά της ερυθράς.

Το 1976 παρασκευάσθηκε το τριπλό εμβόλιο MMR κατά της ιλαράς, ερυθράς, και παρωτίτιδας, το οποίο έγινε υποχρεωτικό για τον ελληνικό παιδικό πληθυσμό με εγκύκλιο το 1989.

Το 1984 κατασκευάσθηκε το εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς.

Το 1986 κατασκευάζεται το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β με ανασυνδυασμένο DNA. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β στις ομάδες υψηλού κινδύνου (με Υπουργική Απόφαση το 1991). Από το 1997 οι εμβολιασμοί για την Ηπατίτιδα Β εντάχθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού στην παιδική ηλικία.

Το 1987 παρασκευάσθηκε το εμβόλιο κατά του αιμοφίλου της ινφλουέντζας Β.

Το 1994 το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη.

Το 1995 κυκλοφόρησε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α.

Θέλετε κι άλλα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού;

Σήμερα η έννοια του εμβολιασμού των παιδιών έχει παγιωθεί στην Ελλάδα, το γνωστό σε όλους Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού υπενθυμίζει στους γονείς και στο τελευταίο χωριό της επικράτειας ότι πρέπει να φροντίσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους.

Το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού καθιερώθηκε με Υπουργική Απόφαση το 1976 και έτυχε διαδοχικών ανανεώσεων μέχρι τις ημέρες μας .

Τα παραπάνω συνέβησαν με την καθοδήγηση και ενεργό συμμετοχή της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σκοπός του βιβλιαρίου είναι η εξασφάλιση συνεχούς παρακολούθησης της υγείας του παιδιού, η πρόληψη της ασθένειας και η κατάρτιση ενός αξιόπιστου ατομικού ιστορικού για τον μελλοντικό ενήλικα.

Ο υποχρεωτικός του χαρακτήρας για την εγγραφή στο Ληξιαρχείο και στο σχολείο, το καθιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο παροχής βασικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας μέσω της βελτιστοποίησης της ατομικής υγείας.

Στο Ελληνικό Στρατό ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για μόνιμους και έφεδρους, καθόλη τη διάρκεια της θητείας.

Η αρχή της ισότητας και το Σύνταγμα της Ελλάδας

Τα περί Συντάγματος να τα λέτε και να τα γράφετε με φειδώ. Το Σύνταγμα της Ελλάδας καλύπτει την ελευθερία όσων θέλουν να μην κάνουν το εμβόλιο, όμως παραλλήλως υποχρεώνει το κράτος να προστατεύει την υγεία των πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που υποδεικνύουν οι επιστήμονες.

Ξεκάθαρα πράγματα για να μην μπερδευόμαστε.

Η αρχή της ισότητας προβλέπει ίδια αντιμετώπιση για ίδιες καταστάσεις, όχι για διαφορετικές καταστάσεις. Όποιος είναι εμβολιασμένος δεν είναι σε ίδια κατάσταση με τον μη εμβολιασμένο.

Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε ή υπάρχει σύγχυση;

Κάποιος που έχει εμβολιαστεί αποτελεί πολύ μικρότερο κίνδυνο για την δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό του Συντάγματος, σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και έτσι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές μεταχειρίσεις στις παραπάνω περιπτώσεις.

Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι