ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας- Ρέτσος στο Newsbomb.gr: Η συμμετοχή στον εμβολιασμό «κλειδί» για την πορεία του τουρισμού

Βασίλης Κικίλιας - Γιάννης Ρέτσος
ΙΝΤΙΜΕ

Χαμηλή η συμμετοχή των κατοίκων μεγάλων νησιών στον εμβολιασμό. Κατά πόσο μπορεί αυτό, να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική σεζόν και τι μπορεί να γίνει, για να αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο;

Στην άμεση συνάφεια της πορείας της τουριστικής περιόδου με τη συμμετοχή των κατοίκων και εργαζομένων σε πέντε μεγάλα νησιά στον εμβολιασμό, αναφέρθηκαν κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr, αμφότεροι εξέφρασαν την εκτίμηση, ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα, κάτοικοι, εργαζόμενοι και διαμένοντες θα συμμετάσχουν στον εμβολιασμό, αντιλαμβανόμενοι πως μόνο με τη μείωση των κρουσμάτων μπορούμε να αρχίσουμε, να έχουμε τουριστικές ροές.

«Η Πολιτεία φρόντισε άμεσα να δώσει λύσεις και να διευκολύνει τον τουρισμό. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους πατριώτες μας και στον πατριωτισμό τους και ο πατριωτισμός έγκειται και σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Η ερώτηση του Newsbomb.gr:

Σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά ή η Λέσβος, σύνολο πέντε, παραμένει πολύ χαμηλή η συμμετοχή στους εμβολιασμούς. Κύριε Ρέτσο, θεωρείτε ότι θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την τουριστική κίνηση και πώς μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στα νησιά αυτά; Και κύριε υπουργέ, υπάρχει Plan B για να αλλάξει αυτή η εικόνα προς το καλύτερο;

Ρέτσος: Τόνισα στην αρχική μου τοποθέτηση πόσο σημαντική θα είναι στην εξέλιξη της σεζόν και η πορεία των εμβολιασμών και η υπεύθυνη στάση όλων μας. Οι επαγγελματίες του τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά και τα νησιά τα οποία αναφερθήκατε, είναι σε περιοχές, όπου το συντριπτικό ποσοστό του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Στο Ιόνιο είναι άνω του 75%, στο Νότιο Αιγαίο φτάνει το 95%,
ότι για να αρχίσουν να έχουμε τουριστικές ροές θα πρέπει η χώρα μας να βαφτεί πράσινη, να μπει στο πράσινο του ECDC. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πτώση των κρουσμάτων, άρα θεωρώ, ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα, το επόμενο διάστημα, θα αυξηθεί και η συμμετοχή τους στον εμβολιασμό. Εάν αυτό δεν γίνει, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, να είναι αρνητική και η εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Θέλω να πιστεύω και δική μου εκτίμηση είναι, ότι από τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο, θα το κάνουν σε μεγάλο ποσοστό. Μένει να το δούμε, το επόμενο διάστημα.

Κικίλιας: Είναι προφανές ότι αυτό υπηρετεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που έρχεται να προστεθεί στον υγειονομικό μας σχεδιασμό για τον εμβολιασμό. Κάναμε κάθετες παρεμβάσεις, πρώτα εμβολιάσαμε τα νησιά που είχαν 5.000 κατοίκους, μετά αυτά που είχαν 10.000 κατοίκους και τώρα τα 19 νησιά, που είναι κομβικά για εμάς. Άρα, υπάρχει η δυνατότητα, με ένα εμβόλιο μονοδοσικό, σε αυτά τα νησιά κάτοικοι, εργαζόμενοι και διαμένοντες, να εμβολιαστούν. Η Πολιτεία φρόντισε άμεσα να δώσει λύσεις και να διευκολύνει τον τουρισμό και τα νησιά αυτά τα οποία βρέθηκαν σε αυτή την ανάγκη. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους πατριώτες μας και στον πατριωτισμό τους και ο πατριωτισμός έγκειται και σε αυτό, προστατεύω τον ευατό μου, την οικογένειά μου, μετά τον επαγγελματικό μου περίγυρο και φυσικά τους τουρίστες, είτε είναι από την Ελλάδα είτε είναι από το εξωτερικό, που έρχονται να επισκεφτούν τα νησιά ή τις άλλες υπέροχες ομορφιές που έχει η πατρίδα μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Τι απάντησε ο υπουργός Υγείας για τα περιστατικά θρομβώσεων με AstraZeneca