ΠΑΙΔΙ

Πρέπει οι γονείς να ελέγχουν το κινητό του έφηβου παιδιού τους;

Πρέπει οι γονείς να ελέγχουν το κινητό του έφηβου παιδιού τους;
pexels.com

Υπάρχουν ηθικά διλήμματα;

Φαντάζει σχεδόν αδιανόητο σήμερα ένας έφηβος να μην έχει κινητό.

Αποτελεί σε αυτές τις ηλικίες την προέκταση του χεριού τους αφού δεν το αποχωρίζονται σχεδόν ποτέ, ούτε στον ύπνο. Στέλνουν μηνύματα, παρακολουθούν βίντεο, παίζουν παιχνίδια.

Αυτή η «εξαρτημένη» σχέση συχνά πυροδοτεί πολλές διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ του έφηβου και των γονιών του.

Έλεγχος

Το εάν ο γονιός πρέπει να παρακολουθεί το κινητό του παιδιού του χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογές που υπάρχουν, είναι ένα πολύ αμφιλεγόμενο θέμα και η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της δυνατότητας των παιδιών να εξερευνούν μόνα τους το διαδίκτυο και τη διατήρηση ενός κατάλληλου επιπέδου γονικής επίβλεψης, είναι πράγματι δύσκολη.

Οι γονείς σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη συμπεριφορά των εφήβων που περνούν ώρες στο διαδίκτυο. Οι χρήστες με τους οποίους επικοινωνούν και οι προσωπικές πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση ο καθένας προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Netmums, η οποία εξέτασε 825 παιδιά μεταξύ 7 και 16 ετών:

  • Ένας στους 12 παραδέχτηκε την ανταλλαγή μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο σε άλλα άτομα, ενώ ένας στους 25 παραδέχτηκε ότι στέλνει προσωπικές φωτογραφίες.
  • Το 25% των παιδιών παραδέχτηκαν ότι προσποιούνται ότι είναι μεγαλύτερα για να αποκτήσουν λογαριασμό στο διαδίκτυο.
  • Ένα στα 20 παιδιά παραδέχτηκε επίσης ότι διοργάνωσε μια μυστική συνάντηση με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο.

Η υιοθέτηση μιας πρακτικής προσέγγισης για την παρακολούθηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς των παιδιών είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα για να βεβαιωθείτε ότι συμπεριφέρονται κατάλληλα στο διαδίκτυο. Όμως, το βασικό ζήτημα είναι εάν τα συγκεκριμένα βήματα λειτουργούν ή όχι. Τι γίνεται για παράδειγμα αν το παιδί διαγράφει και αποκλείει σκόπιμα ορισμένα μηνύματα, επαφές κ.λπ. για να κρύψει ένα μυστικό από τους γονείς του; Μην ξεχνάτε ότι σε γενικές γραμμές, οι έφηβοι είναι πολύ πιο άνετοι με την τεχνολογία σε σχέση με τους γονείς τους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς έχουν την τάση να λαμβάνουν μέτρα όπως να αφαιρούν το τηλέφωνο του παιδιού τους κι όχι να το ελέγχουν. Πολλοί μάλιστα είτε δεν γνωρίζουν τα τεχνολογικά εργαλεία για να παρακολουθούν το κινητο του παιδιού τους ή δεν είναι τεχνολογικά ενήμεροι για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εφαρμογές. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των γονέων δήλωσε ότι προτιμούν να υιοθετούν μια προληπτική μέθοδο προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα μιλώντας στα παιδιά τους για τους κινδύνους του διαδικτύου.

Το δίλημμα παρακολουθείς το κινητό του έφηβου ή όχι

Είναι ηθικό να κατασκοπεύετε το παιδί σας; Σε ένα βαθμό, η απάντηση είναι ναι. Σε τελική ανάλυση, οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για το παιδί τους. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να ελέγξετε το κινητό του τηλέφωνο βεβαιωθείτε ότι έχουν ενημερωθεί τα παιδιά γι'αυτό. Δεν είναι σωστό να τους το αποκαλύψετε στην πορεία χωρίς να το γνωρίζουν και μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε συγκρούσεις αλλά και σε έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η ηλικία του παιδιού. Ένας 10χρονος που μόλις πήρε το πρώτο του τηλέφωνο δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν 17χρονο. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αποδεικνύονται ότι είναι αξιόπιστα, είναι συνετό να τους αφήσετε περισσότερη ελευθερία, έχοντας πάντα τα μάτια σας ανοιχτά.