ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έλενα Γεωργαντά: Ο κόσμος αγαπάει την ελληνική παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια

Έλενα Γεωργαντά: Ο κόσμος αγαπάει την ελληνική παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια
Πέρα από πολύ καλή τραγουδίστρια, είναι και καλλονή

Η Έλενα Γεωργαντά μιλάει στο Newsbomb.gr για την πορεία της, για τις νέες τις δουλειές αλλά και τι σημαίνει για εκείνη η ελληνική μουσική.

Η Έλενα Γεωργαντά είναι μια νεαρή τραγουδίστρια που τιμά το παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι. Μέσα από αυτό γνωρίζει και μεταφέρει άγνωστες πτυχές της Ελλάδας.

Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr για την πορεία της, για τις νέες τις δουλειές αλλά και τι σημαίνει για εκείνη η ελληνική μουσική. Το ζει έντονα καθώς η ίδια γεννήθηκε στην Αυστραλία.

Τονίζει ότι η μεγάλη Φιλιώ Πυργάκη έδειξε το δρόμο καθώς το όνομα της και η πορεία της είναι συνώνυμα με την ελληνική παράδοση.

Η Έλενα δηλώνει πιστή στη μουσική που μιλά στην ψυχή των Ελλήνων και θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και στο μέλλον.

Τραγουδώντας σε όλα και τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας

Είσαι μια νέα κοπέλα και ασχολείστε με τη δημοτική και την παραδοσιακή μουσική πως προέκυψε;

«Όσο και αν φαίνεται περίεργο αυτό που είμαι σήμερα, δεν ήταν παιδικό μου όνειρο. Είχα μια φίλη τραγουδίστρια λαϊκού ρεπερτορίου, η οποία με άκουσε, με παρότρυνε να κάνω οντισιόν σε ηλικία 18 ετών, έκανα, τους άρεσα και από εκεί ξεκίνησαν όλα. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι λάτρευα την παράδοση και τα δημοτικά τραγούδια οπότε ήξερα τι θέλω να κάνω από την στιγμή που ασχολήθηκα με αυτό».

Μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια γνωρίζεις άγνωστες πτυχές της Ελλάδας;

«Από τις μεγαλύτερες πτυχές - αν όχι η μεγαλύτερη - της Ελλάδας θεωρώ πως είναι η παράδοση μας. Από τα νησιώτικα που μέσα από αυτά γνωρίζεις την ιστορία τα ήθη και τα έθιμα των νησιών μας, μέχρι τα ηπειρώτικα που συνήθως κρύβουν μια μελαγχολία. Κάθε μέρος της Ελλάδας κρύβει μια ιστορία και μέσα από την μουσική αυτή αναδεικνύονται».

Η Έλενα Γεωργαντά μιλά στο Newsbomb.gr για την ελληνική παραδοσιακή μουσική

Τι σου λέει ο κόσμος;

«Ο κόσμος είναι το Α και το Ω σε αυτό που κάνουμε. Νιώθω πολύ τυχερή που ο κόσμος με στηρίζει και αυτό είναι κάτι που με γεμίζει χαρά και δύναμη να συνεχίζω».

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική θεωρείς ότι χάνεται;

«Αν με ρωτούσες πριν δυο χρόνιά θα σου έλεγα πως ναι, η παράδοση πεθαίνει. Δεν ξέρω αν έκανε καλό η περίοδος του κορονοϊου στην δική μας κατηγορία όμως από πέρυσι παρατηρούμε ότι έχει γίνει μια δημοτική επέλαση, από ραδιόφωνα μέχρι εκπομπές και σόου στην τηλεόραση. Κάποιοι ίσως θεωρούν μόδα πλέον τα πανηγύρια, ίσως και να είναι, όμως ο κόσμος έρχεται πιο κοντά στην παράδοση την μαθαίνει και την αγαπάει μέσα από εμάς».

Έχεις κάποια πρότυπα, ή κάποιους δασκάλους που θες να αναφερθούμε;

«Και ποιος δεν είχε πρότυπο και δασκάλα την Μεγάλη Φιλιώ Πυργάκη που υπήρξε η παράδοση η ίδια, σίγουρα, πήρα πολλές συμβουλές και μαθήματα στα πρώτα μου βήματα από τον Ανδρέα Κωνσταντινόπουλο. Όμως κάθε μεγάλος τραγουδιστής που συνεργάστηκα υπήρξε δάσκαλος για μένα και με έκανε καλύτερη σε όλους τους τομείς».

Πάντα χαμογελαστή

Αυτή την περίοδο τι κάνεις; Τι ετοιμάζεις;

«Αυτή την περίοδο κάνω την αποθεραπεία μου, γιατί ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι για μένα με πολλά ταξίδια και ακόμα περισσότερους προορισμούς και γι’ αυτό το γεμάτο καλοκαίρι θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκα και ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Γιώργο Βελισσάρη που περάσαμε ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι μαζί. Για τον χειμώνα είμαστε σε συζητήσεις ακόμα και σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα».

Βγάζεις δίσκο το επόμενο διάστημα, τι τραγούδια θα έχει;

«Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το καινούργιο μου τραγούδι «Σταυρουδάκι» ,από την orange records σε μουσική και στίχους Γιώργου Γιαννικοπουλου και Μάνο Μακρίδη αντίστοιχα, στο κλαρίνο τον Μάκη Τσικο και ενδυματολόγος ήταν η καλή μου φίλη Νικόλ Παναγιωτου που την ευχαριστώ πολύ. Τα γυρίσματα έγιναν στην πανέμορφη Πρέβεζα με ένα απίστευτο διήμερο που περάσαμε εκεί με όλο το team μου που είναι πάντα δίπλα μου. Δεν ετοιμάζω δίσκο, ξεκινάμε ετοιμασίες όμως για ένα νέο τραγούδι που πιστεύω θα σας αρέσει πάρα πολύ».

Ποιο είναι το όνειρο σου, τι θες να κατακτήσεις;

«Συνήθως άλλα περιμένεις και άλλα σου έρχονται όταν κάνεις όνειρα. Σίγουρα θα ήθελα όμως να κάνω οικογένεια και να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και με κάνει να νιώθω καλά».

Γυρίζεις όλη την Ελλάδα, θεωρείς ότι πρόκειται για συγκλονιστική χώρα;

«Φέτος ήταν η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που τραγουδούσα επί ένα μήνα κάθε μέρα, χωρίς κενό. Την προηγούμενη μέρα μπορεί να ήμουν στην Λευκάδα και την επόμενη μέρα στην Ξάνθη και μετά στην Καλαμάτα πχ. Παρόλη την κούραση, οι διαδρομές, τα τοπία, οι άνθρωποι και η αύρα που εκπέμπει αυτή η χώρα σε κερδίζει και σε καθηλώνει με την πρώτη μάτια. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου. Κάθε γωνιά αυτής της χώρας έχει μια ιστορία να σου πει, ένα μέρος να σου δείξει και μια ανάμνηση να σε συντροφεύει».

Με καλοκαιρινή διάθεση