πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Βρυκόλακες, Μινώταυροι και εξορκισμοί μετά... μουσικής

Τα τελευταία μας ραντεβού μας με την Τέχνη λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα: Μουσική, θέατρο, σινεμά και φεστιβάλ.

Μια ανάσα πριν από το Πάσχα και η χειμερινή σεζόν φτάνει και επισήμως στο τέλος της. Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ρίχνουν αυλαία και όλοι σιγά - σιγά ετοιμαζόμαστε να μπούμε στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Εμείς σημειώσαμε ήδη τα θεατρικά ραντεβού της τελευταίας στιγμής, βάλαμε στην τσάντα μας το βιβλίο που θα διαβάσουμε και ετοιμαζόμαστε να περάσουμε ένα γεμάτο τριήμερο στο Γκάζι.

Θέατρο

Photograph 51, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Υπόγειο

Λένα Δροσάκη και Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Λένα Δροσάκη και Αλέξανδρος Μπουρδούμης Spyros Perdiou

Στις 10 και 11 Απριλίου έχετε τελευταία ευκαιρία να δείτε το πολυβραβευμένο έργο της Anna Ziegler. Μετά τη θριαμβευτική του πορεία στο West End του Λονδίνου (βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την Νικόλ Κίντμαν) ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μας αφηγηθεί την αληθινή ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης.

Τελευταίες Παραστάσεις: Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη στις 21:00

Βρυκόλακες, Εθνικό Θέατρο Κτήριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή

Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν «Βρυκόλακες» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ρίχνει αυλαία την Κυριακή 9 Απριλίου μετά από 49 παραστάσεις. Την παράσταση παρακολούθησαν πάνω από 21.000 θεατές.

Ναταλία Τσαλίκη και Αργύρης Πανταζάρας στους Βρυκόλακες του Ίψεν
Ναταλία Τσαλίκη και Αργύρης Πανταζάρας στους Βρυκόλακες του Ίψεν

Η κυρία Άλβινγκ ετοιμάζεται για τα εγκαίνια του Ιδρύματος που έφτιαξε στη μνήμη του συζύγου της. Ο γιος της Όσβαλντ, καταξιωμένος ζωγράφος που ζει από παιδί στο εξωτερικό, έχει επιστρέψει για την τελετή. Ο παλιός οικογενειακός φίλος και διαχειριστής του Ιδρύματος Πάστορας Μάντερς έχει έρθει και αυτός για να εκφωνήσει λόγο για την προσφορά του λοχαγού Άλβινγκ. Όμως, κάτω από την αψεγάδιαστη, γυαλιστερή επιφάνεια, κάτι άρρωστο και σαθρό ελλοχεύει. Ένα κουβάρι από ψέματα και μυστικά, προδομένους έρωτες, συγκάλυψη και υποκρισία αρχίζει να ξετυλίγεται σταδιακά, την ώρα που οι μάσκες πέφτουν, ολόκληρο το οικοδόμημα της αγίας οικογένειας κλυδωνίζεται και τα φαντάσματα του παρελθόντος ξυπνούν, διψώντας για το αίμα των ζωντανών.

Όταν το 1881 ο Χένρικ Ίψεν έγραψε τους Βρυκόλακες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την τόλμη της θεματικής του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ξεσκέπαζε μια κοινωνία υποκρισίας και διαφθοράς. 25 χρόνια από την τελευταία φορά που ανέβηκαν στο Εθνικό Θέατρο (1997), οι Βρυκόλακες επιστρέφουν και ο Σταμάτης Φασούλης αναμετριέται ξανά με το έργο που αποτέλεσε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1979.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Ζιόβας, Κατερίνα Μαούτσου, Περικλής Μουστάκης, Αργύρης Πανταζάρας, Ναταλία Τσαλίκη.

Τελευταίες Παραστάσεις: Παρασκευή 20:30, Σάββατο 17:00 και 20:30, Κυριακή 20:30

Σινεμά

Ο Εξορκιστής του Βατικανού (The Pope's Exorcist)

Βασισμένη στα αρχεία του Πατρός Γκαμπριέλε Αμόρθ, αρχιεξορκιστή του Βατικανού (στο ρόλο ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου), η ταινία Ο Εξορκιστής του Βατικανού ακολουθεί τον πατέρα Αμόρθ στην έρευνά του για τον τρομακτικό δαιμονισμό ενός αγοριού, η οποία καταλήγει στην αποκάλυψη μιας συνωμοσίας που το Βατικανό για αιώνες προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποκρύψει.

Μουσική

Gadjo Dilo, Roof Stage του Gazarte

Κυριακή 9 & Σάββατο 29 Απριλίου, οι Gadjo Dilo έρχονται με gypsy jazz διάθεση και άρωμα Ελλάδας.

Oι αγαπημένοι Gadjo Dilo πιστοί στο ραντεβού τους με το αθηναϊκό κοινό και το Roof Stage του Gazarte, συνεχίζουν να εμφανίζονται στον ίδιο χώρο που ξεκίνησαν πριν 4 χρόνια.

O ιδιαίτερος τους ήχος, ο Manouche De Grec όπως τον αποκαλούν και οι ίδιοι, είναι ένα πάντρεμα της μουσικής παράδοσης της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Το πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους. Aυτοσχεδιάζουν, πειραματίζονται και με τραγούδια μιας άλλης εποχής μας μεταφέρουν μηνύματα σύγχρονα και ελπιδοφόρα.

Βιβλίο

Μινώταυρος, Δημήτρης Στεφανάκης

Κρήτη, 1894. Ένα φονικό στα χωριά του νότου κι ένας έρωτας στο Μεγάλο Κάστρο. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας στο νησί μέχρι τη σφαγή του 1898. Στον μισό αιώνα ζωής που ακολουθεί μέχρι και τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος δοκιμάζονται από τα μεγάλα γεγονότα είτε ζουν στη Κρήτη, στο Βερολίνο είτε στο Παρίσι του Μεσοπολέμου.

Κρήτη, 1894. Από το σκηνικό ενός φόνου στα χωριά του νότου ο Γιαννιός Αστάκης θα βρεθεί στο Μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο Δύσης και Ανατολής, και στην αγκαλιά της Μαργώς Μποτέλλη. Ζούμε το τέλος της Τουρκοκρατίας στο νησί που θα οδηγήσει στη σφαγή του 1898. Στον μισό αιώνα ζωής που ακολουθεί, οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις δοκιμασίες που θέτουν τα μεγάλα γεγονότα στον απλό άνθρωπο είτε αυτός ζει στο Βερολίνο, στο Παρίσι του Μεσοπολέμου ή στα χωριά της Νότιας Κρήτης. Στον λαβύρινθο του χρόνου οι μικροί ήρωες της καθημερινότητας μοιράζονται ανέμελοι τις στιγμές τους ενώ στις φλέβες τους κυλά το αίμα της Ιστορίας.

Μινώταυρος του Δημήτρη Στεφανάκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Μινώταυρος του Δημήτρη Στεφανάκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Κυλάει παράξενα ο χρόνος, σκεφτόταν ο Γιαννιός εκείνο το πρωινό της Τετάρτης του 1943. Από την ώρα που ξυπνάς νομίζεις πως μια αόρατη παλάμη ακουμπά στην πλάτη σου και σε σπρώχνει άλλοτε απαλά και άλλοτε απότομα προς τα μπρος κι εσύ δεν έχεις άλλο εφόδιο από τη μνήμη για να κοιτάξεις τι απέμεινε από την περασμένη μέρα, από τα περασμένα χρόνια. Και έρχεται η ώρα που ο άνθρωπος βουλιάζει αργά στην κινούμενη άμμο του γήρατος και αρχίζει πια να μην αντιστέκεται στον χρόνο που του απομένει, και τότε γυρίζει όλο και συχνότερα προς τα πίσω, σαν να ξαναζεί τη ζωή του από την αρχή, διορθώνοντας όσα τυχόν δεν ήθελε να γίνουν όπως έγιναν.

Μην χάσετε...

Vinyl Market και Meet Market Easter Edition, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Το Vinyl Market, το μεγάλο event της πόλης έρχεται με πασχαλινή διάθεση, στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού, σε μια γιορτή για το βινύλιο στις 7, 8 και 9 Απρίλη στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Στο Vinyl Market θα βρείτε νέες συλλογές δίσκων, συλλεκτικά κομμάτια, φρέσκες, νέες κυκλοφορίες, αλλά και πολλά άλλα μουσικά εκθέματα. Επίσης, στα decks του Vinyl Market θα βρίσκονται γνωστοί DJs.

Το Meet Market επιστρέφει στις 8 και 9 Απριλίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να στήσει τη μεγαλύτερη γιορτή δημιουργικότητας και καινοτομίας λίγες ημέρες πριν το Πάσχα!

Περισσότεροι από 140 ταλαντούχοι σχεδιαστές, καλλιτέχνες και μικροί παραγωγοί, εκ των οποίων 30+ θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά, βγαίνουν από τα καταστήματα και τα εργαστήρια τους και συγκεντρώνονται όλοι μαζί, κάτω από τις κόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης στο Γκάζι.


Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες σινεμά: Ο εξορκιστής Ράσελ Κρόου, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο άγνωστος άντρας στο υπόγειο

Φεστιβάλ Αθηνών: Όσα θα δούμε σε Επίδαυρο, Ηρώδειο, Πειραιώς 260

Δήμος Αθηναίων: Πασχαλινές εκδηλώσεις για παιδιά και όλη την οικογένεια

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ