ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η γέννηση της… σύγχρονης επιστήμης! (photos+videos)

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Η γέννηση της… σύγχρονης επιστήμης! (photos+videos)

Σαν σήμερα πριν από 137 χρόνια, γεννήθηκε ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν…

«Μα καλά, ποιος είσαι; Ο Αϊνστάιν;», λέμε μερικές φορές μεταξύ μας όταν θέλουμε να πούμε πως κάποιος έκανε κάτι έξυπνο ή σκέφτηκε κάτι πολύ δύσκολο για τους υπόλοιπους! Αυτή η φράση, μόνο τυχαία δεν βγήκε. Διότι έχει σαφή αναφορά στον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Τον άνθρωπο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν επιστήμη και άνθρωποι τη Φυσική αλλά και άλλες επιστήμες. Ο Γερμανός, εβραϊκής καταγωγής, επιστήμονας, γεννήθηκε σαν σήμερα (14/03) το 1879 στο Ουλμ της Γερμανίας και το Newsbomb παρουσιάζει μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν, αλλά και τον Έλληνα επιστήμονα που ήταν στο πλευρό του κι έχει μεγάλο μερίδιο στις απίστευτες ανακαλύψεις του.

Η Θεωρία της Σχετικότητας…

Με σπουδές στο ΕΤΗ της Ζυρίχης, στην Πολυτεχνική Ακαδημία της ελβετικής πόλης, στη φυσική, στη συνέχεια πολιτογραφήθηκε Ελβετός και δούλεψε ως καθηγητής μαθηματικών στη χώρα. Το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη, ενώ παράλληλα έκανε τις δικές του έρευνες, φτάνοντας στη Θεωρία της Σχετικότητας.

albert2

Το Ε=mc² είναι ίσως η πλέον αναγνωρίσιμη… εξίσωση στον πλανήτη γη. Μας δείχνει ότι ηταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός. Είναι η βάση της θεωρίας της Σχετικότητας, την οποία θεμελίωσε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και για αυτό το 1921 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για «τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου». Εκτός, όμως, από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, ο Αϊνστάιν ήταν ένας… φιλόσοφος της ζωής, αφήνοντας πίσω του και σημαντικά αποφθέγματα.

«Κάθε έξυπνος βλάκας μπορεί να κάνει τα πράγματα μεγαλύτερα, πολυπλοκότερα και πιο βίαια. Θέλει μια διάνοια και πολύ κουράγιο η αντίθετη κατεύθυνση», είχε πει μεταξύ άλλων ενώ σε μια… προσέγγιση δική του για τη ζωή, είχε «γράψει» λέγοντας: «Αν το Α είναι η επιτυχία στη ζωή, τότε το Α ισούται με χ συν ψ συν ζ, όπου χ = δουλειά, ψ = παιχνίδι και ζ = κράτα το στόμα σου κλειστό...».

Ζωή και πολιτική

Εκτός από τεράστιος επιστήμονας, ο Αϊνστάιν ήταν κι ένας καθημερινός άνθρωπος ο οποίος είχε παντρευτεί, είχε κάνει οικογένεια και ζούσε με πάθος την εποχή του. Το 1903 παντρεύτηκε την συμφοιτήτριά του Μίλεβα Μάριτς, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρτ, ενώ είχε αποκτήσει με την ίδια και μια κόρη τη Λίζερλ, που η τύχη της αγνοείται. Το 1919, μετά το διαζύγιό του με την Μίλεβα, παντρεύτηκε την ξαδέλφη του, Έλσα (ελιζαβετη).

albert3

Η ιστορία έχει καταγράψει, πως ο Αϊνστάιν για να χωρίσει από την πρώτη του γυναίκα της είχε υποσχεθεί όλα τα χρήματα από το βραβείο Νόμπελ που πήρε, έτσι ώστε να ανατραφούν τα παιδιά τους και να μπορέσει κι η ίδια να ζήσει...

albert4

Πέραν της Φυσικής, ο Αϊνστάιν ήταν και λάτρης της μουσικής, καθώς έπαιζε και βιολί, ενώ πολιτικά τοποθετούταν στο χώρο του Σοσιαλισμού, ήταν φανατικός πολέμιος του Καπιταλισμού αλλά δεν θέλησε να εμπλακεί με τα κοινά. Το 1952 του είχε προταθεί μάλιστα να αναλάβει την προεδρία του νεοσύστατου, τότε, κράτους του Ισραήλ, αλλά ο Αϊνστάιν αρνήθηκε για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλωστε, είχε πολιτογραφηθεί Αμερικανός και στις ΗΠΑ άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Απριλίου 1955.

Ο Έλληνας συνεργάτης

Πριν μερικά χρόνια, λίγοι γνώριζαν πως κατά τη διάρκεια των μελετών του Αϊνστάιν για τη Θεωρία της Σχετικότητας, στο πλευρό του ήταν ένας λαμπρός Έλληνας επιστήμονας. Πλέον η ιστορία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή είναι γνωστή στους περισσότερους. Επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους μαθηματικούς σε όλο τον κόσμο, ένας άνθρωπος που σύμφωνα με μελέτες είχε IQ ανώτερο από του Ευκλείδη και ισάξιο με του Άλμπερτ Αϊνστάιν!

karatheodori

Ο Καραθεοδωρή είχε γεννηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 1873 κι απεβίωσε το 1950, νωρίτερα από τον Αϊνστάιν. Ήταν ένας άνθρωπος που έγραφε και μελετούσε σε έξι διαφορετικές γλώσσες, είχε κάνει αίσθηση με τις διατριβές και όσα είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει στον τομέα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Θεωρείται, μάλιστα, ένας από τους πατέρας της Θερμοδυναμικής. Με τον Αϊνστάιν συνεργάστηκε επάνω σε βασικά ζητήματα της Θεωρίας της Σχετικότητας και λέγεται πως ήταν αυτός που του απάντησε με τον πλέον απλό και κατατοπιστικό τρόπο σε ερωτήματα, βοηθώντας ουσιαστικά στο να υπάρξει αποτέλεσμα στις έρευνες του Γερμανού επιστήμονα…

Σχετικές ειδήσεις