κάστρο
TRAVEL

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε οκτώ πόλεις – κάστρα της Ευρώπης

Εντυπωσιακά μεσαιωνικά κάστρα για παραμυθένια Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος για να ταξιδέψουμε στο… παραμύθι και τα μεσαιωνικά κάστρα των ευρωπαϊκών πόλεων αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για το ταξίδι μας αυτό.

Πύργοι και τάφροι, πανοπλίες και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια, αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει και πάνω από όλα, μυστηριακή ατμόσφαιρα που μεταφέρει τη μεσαιωνική καθημερινότητα στο δικό μας σήμερα. Οι πόλεις, ειδικά της κεντρικής Ευρώπης, που διατηρούν έως σήμερα τα μεσαιωνικά τους κάστρα σε πολύ καλή κατάσταση είναι πράγματι, πάρα πολλές. Κάποιες από αυτές είναι περισσότερο γνωστές και άλλες λιγότερο, αν είμαστε όμως λάτρεις αυτών των εικόνων αξίζει να δοκιμάσουμε να επισκεφθούμε κάποια από αυτές την περίοδο των Χριστουγέννων, τότε που όλα μοιάζουν ακόμα πιο μαγικά!

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, τα κάστρα των οποίων αξίζει να επισκεφθούμε.

Χαϊδελβέργη: Το κέντρο του γερμανικού ρομαντισμού

Το κάστρο της Χαϊδελβέργης
Το κάστρο της Χαϊδελβέργης

Το κάστρο της Χαϊδελβέργης, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νέκαρ αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μία πολύ γραφική πόλη, με το κέντρο της να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, ενώ το ποτάμι και η παραδοσιακή της αρχιτεκτονική δημιουργούν ένα πολύ γραφικό αποτέλεσμα. Η Χαϊδελβέργη αποτέλεσε μάλιστα το κέντρο του γερμανικού ρομαντισμού, που ήταν το κυρίαρχο καλλιτεχνικό κίνημα στη φιλοσοφία, την τέχνη και τον πολιτισμό των γερμανόφωνων χωρών στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σαν Τζιμινιάνο: Οι «ουρανοξύστες» της μεσαιωνικής Ιταλίας

Σαν Τζιμινιάνο
Σαν Τζιμινιάνο

Στην κεντρική Ιταλία, στην Τοσκάνη και λίγο έξω από τη Σιένα βρίσκεται το Σαν Τζιμινιάνο, μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της χώρας. Είναι χτισμένο μέσα σε ένα κάστρο, που ξεχωρίζει για την οχύρωσή του και για τους πανύψηλους πύργους του που διακρίνονται από πολύ μακριά: Είναι οι «ουρανοξύστες» της μεσαιωνικής πόλης, όπου επίσης παράγεται ένα εξαιρετικό λευκό κρασί της, το Vernaccia di San Gimignano.

Άβιλα: Μεσαιωνικά τείχη και καθολικές εκκλησίες

Άβιλα
Άβιλα

Η Άβιλα είναι πόλη της Ισπανίας και βρίσκεται βορειοδυτικά της Μαδρίτης, στην αυτόνομη περιφέρεια της Καστίλλης και Λεόν. Τα μεσαιωνικά της τείχη είναι πασίγνωστα σε όλη την Ευρώπη, όπως και το γεγονός πως διαθέτει πάρα πολλές εκκλησίες. Από το 1985, η παλαιά πόλη με τις εκκλησίες της έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Καρκασσόν: Η οχυρωμένη γαλλική πολιτεία του παραμυθιού

Καρκασσόν
Καρκασσόν

Στη νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται η Καρκασσόν, μία από τις ελάχιστες πόλεις της Ευρώπης που διατηρούν σε τόσο καλή κατάσταση τη μεσαιωνική τους οχύρωση και το παλαιό μεσαιωνικό κέντρο. Από το 1996 η μεσαιωνική παλαιά πόλη ανήκει στα Mνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Καρκασόν διασχίζεται από τον ποταμό Ορν και το Κανάλι του Μιντί, ενώ μεταξύ των αξιοθέατων του είναι και η Βασιλική Σεν Ναζέρ με τα μοναδικά βιτρό.

Σαμπόρ: Ένα εντυπωσιακό κάστρο που μας ταξιδεύει στον χρόνο

Το κάστρο του Σαμπόρ
Το κάστρο του Σαμπόρ

Το κάστρο του Σαμπόρ, χτισμένο με βάση τη γαλλική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, συνδυάζει παραδοσιακές γαλλικές μεσαιωνικές μορφές με αναγεννησιακές δομές. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον βασιλιά Φραγκίσκο Α' της Γαλλίας με σκοπό να αποτελέσει το κυνηγετικό του καταφύγιο και είναι το μεγαλύτερο κάστρο της κοιλάδας του Λίγηρα. Το κάστρο σήμερα είναι επισκέψιμο και έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Εδιμβούργο: Σκωτσέζικη ατμόσφαιρα και δέος

Εδιμβούργο
Εδιμβούργο

Το Εδιμβούργο αποτέλεσε μεγάλο κέντρο την εποχή του Διαφωτισμού, χάρη στο Πανεπιστήμιο του και είναι πασίγνωστο για το επιβλητικό του κάστρο. Η Παλαιά Πόλη άλλωστε, έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική της αρχιτεκτονική και πολλά κτίρια από την εποχή της Μεταρρύθμισης, ενώ το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν το Βασιλικό Μουσείο της Σκωτίας, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Σχολείο Τζορτζ Χέριοτ και πολυάριθμοι υπόγειοι δρόμοι, απομεινάρια παλαιότερων φάσεων οικοδόμησης της πόλης.

Μον-Σαιν-Μισέλ: Ένα κάστρο βγαλμένο από τις σελίδες των παραμυθιών

Μον-Σαιν-Μισέλ
Μον-Σαιν-Μισέλ

Το Μον-Σαιν-Μισέλ βρίσκεται στις ακτές της Νορμανδίας και είναι ένα μικρό νησάκι, πολύ κοντά στην ξηρά. Είναι ολόκληρο ένα κάστρο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει το περίφημο αββαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού, ενώ από κάτω βρίσκεται το μικρό γραφικό χωριό με τα στριμωχτά σπίτια με τα αετώματα. Ο ρωμανικός ναός του Σαιν Μισέλ θεωρείται επίτευγμα της αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τρόγκιρ: Κάστρο στις ακτές της Δαλματίας

Τρόγκιρ
Τρόγκιρ

Η Κροατία είναι γνωστή για τα κάστρα της, ειδικά στις πόλεις των Δαλματικών Ακτών. Πράγματι, το Τρόγκιρ είναι μια ιστορική πόλη και λιμάνι, γνωστό από την αρχαία Ελλάδα ως Τραγούριον. Το ιστορικό τμήμα του Τρόγκιρ βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Διαβάστε επίσης

Έξι πόλεις για να γνωρίσουμε την αλπική ομορφιά της Ελβετίας

Μέτσοβο, Καστοριά, Λίμνη Πλαστήρα: Διακοπές στην ορεινή Ελλάδα

Ταξίδι στη Βενετία των στεναγµών, των γονδολιέρηδων και της Τέχνης

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ