Μέτσοβο
Το κοσμοπολίτικο Μέτσοβο
Πηγή: Intime / Φωτογραφία Αρχείου
TRAVEL

Μέτσοβο: Το παραδοσιακό ορεινό χωριό με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα

Μέτσοβο, ο «Νο1» χειμερινός προορισμός βρίσκεται στην Ήπειρο.

Τείνει να αναδειχθεί σε… «Αράχωβα της Ηπείρου», καθώς -ειδικά τα τελευταία χρόνια- όλο και περισσότεροι είναι οι διάσημοι του εγχώριου τζετ σετ που επιλέγουν το Μέτσοβο για τις χειμερινές τους αποδράσεις. Συγκαταλέγεται άλλωστε μεταξύ των πιο δημοφιλών ελληνικών χειμερινών προορισμών εδώ και δεκαετίες, καθώς χαρακτηρίζεται από μοναδική ομορφιά, παράδοση και… χειμωνιάτικο καιρό!

Μέτσοβο

Ο χειμώνας, λοιπόν, θέλει εκδρομές στην ορεινή Ελλάδα και στις πολλές, καλά «κρυμμένες» ομορφιές της. Άλλωστε, η ορεινή Ελλάδα μας εξιτάρει, μας καλεί να την ανακαλύψουμε ξανά και ξανά και κάθε φορά μας χαρίζει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά της τοπία.

Κάθε χειμώνα, λοιπόν, τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, μαζί με όλη την οικογένεια, έτσι ώστε να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και να απολαύσουμε ανέμελες στιγμές με τους πιο δικούς μας ανθρώπους.

Ο «Νο1» χειμερινός προορισμός βρίσκεται στην Ήπειρο

Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου και το όνομά του σημαίνει αρκουδότοπος. Ο λόγος για το Μέτσοβο, το πιο εντυπωσιακό κεφαλοχώρι των Ιωαννίνων, που αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας. Η πρόσβαση έως εκεί πλέον γίνεται εύκολα και οδικώς, μέσω της Ιονίας και Εγναντίας Οδού, ενώ υπάρχει πάντα η επιλογή του αεροδρομίου των Ιωαννίνων που βρίσκεται πολύ κοντά.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη, σε υψόμετρο 1.200 μέτρα και είναι ένας από τους πιο ορεινούς δήμους της χώρας. Ιδανικός χειμερινός προορισμός, είναι επίσης δημοφιλής όμως και τον υπόλοιπο χρόνο, χάρη στη μοναδικότητά του και την επαφή του με τη φύση και την παράδοση, κάθε εποχή του έτους.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για υπόδειγμα ορεινού χωριού, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, ενώ συνδυάζει αρμονικά τη φύση, την αρχοντιά, την ξεκούραση, το καλό φαγητό, την τέχνη αλλά και τον πολιτισμό.

Μέτσοβο

Αποτελεί γενέτειρα σπουδαίων εθνικών ευεργετών, όπως ο Τοσίτσας, ο Στουρνάρας και ο Αβέρωφ και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε ένα τουριστικό θέρετρο που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα φημισμένα σαλέ του εξωτερικού. Μισοκρυμμένο στην ομίχλη ή τυλιγμένο στον λευκό μανδύα του χιονιού, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που μας καλεί να το απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις.
Ας αφουγκραστούμε λοιπόν το παρελθόν μα και το παρόν του και ας χορτάσουμε πανέμορφες εικόνες μέσα από τα πλακόστρωτα στενά, τις πέτρινες βρύσες και φυσικά τα τοπικά μαγαζιά με τα ξυλόγλυπτα αναμνηστικά που βρίσκονται διάσπαρτα στο χωριό.

Μέτσοβο

Και βέβαια, ας αδράξουμε την ευκαιρία να γευτούμε τις τόσο ιδιαίτερες γεύσεις του, τόσο από τα δημοφιλή τυριά του, όσο και από τους ατελείωτους αμπελώνες που επεκτείνονται στις κακοτράχαλες πλαγιές των γύρω βουνών και δημιουργούν τα εξαιρετικής ποιότητας φημισμένα κρασιά Αβέρωφ.


Διαβάστε επίσης

Μέτσοβο, Καστοριά, Λίμνη Πλαστήρα: Διακοπές στην ορεινή Ελλάδα

Οι χειμωνιάτικες διακοπές στα γραφικά Ζαγοροχώρια είναι εμπειρία

Σαββατοκύριακο στις ειδυλλιακές λίμνες της Ελλάδας

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ