ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ!

Σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ!

Επιμέλεια Τάσος Ζάχος

To πρακτορείο Reuters έδωσε στην δημοσιότητα το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνοχή μεταξύ της Ευρωζώνης και των υπόλοιπων κρατών – μελών εκτός Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώσουν επίσης αποφασισμένοι να προχωρήσουν προς μια «νέα δημοσιονομική συμφωνία», η οποία θα περιλαμβάνει πιο σκληρούς κανόνες σχετικά με το έλλειμμα και το χρέος.

«Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι, ενώ το νέο όριο για το έλλειμμα θα είναι στο 0,5% του ΑΕΠ»!.

Το 2012 ο Μόνιμος Μηχανισμός με τραπεζική άδεια

Παράλληλα δηλώνουν αποφασισμένοι να δυναμώσουν τους μηχανισμούς στήριξης για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κρίσης χρέους, ενώ σύμφωνα με το κείμενο στοχεύουν να θέσουν σε λειτουργία πιο νωρίς τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) , και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, με παράλληλη λειτουργία με τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Επίσης ο νέος Μόνιμος Μηχανισμός θα έχει τραπεζική άδεια, κάτι που θα του δίνει άμεση πρόσβαση στην ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύοντας την δυνατότητα της να παρεμβαίνει στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ακόμη το προσχέδιο αναφέρει ότι ο ESM θα έχει την δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες άμεσα, ενώ η δανειοδοτική του ικανότητα θα φτάνει τα 500 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο σημειώνεται πως οι αποφάσεις για το ESM θα εγκρίνονται με πλειοψηφία 85% και όχι ομόφωνα, αν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν πως πρόκειται για επείγουσα περίπτωση.

Μοναδική η ελληνική περίπτωση

Επιπλέον το προσχέδιο προβλέπει πως η Ε.Ε. θα εμμείνει στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στο Ταμείο.

Η περίπτωση της αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους θεωρείται "μοναδική και έκτακτη".

Που διαφωνούν οι Γερμανοί

Η Γερμανία αρνήθηκε κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο, ανάμεσα στα οποία και η παροχή τραπεζικής άδειας στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης και η υιοθέτηση ευρωομολόγων, ανέφερε γερμανική πηγή στο Reuters.

Παράλληλα το Βερολίνο φέρεται να αρνείται να τρέξουν από κοινού τόσο ο Προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) όσο και ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM).