ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Περιοδεία με συμβολισμούς και νόημα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Θράκη

Περιοδεία με συμβολισμούς και νόημα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Θράκη
Πάσχα με τους ακρίτες για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
INTIME

Η σημασία της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θράκη

H Θράκη αποτελεί σημείο αιχμής για την Ευρώπη που αν για κάποιους λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρόκληση, για την Ελλάδα είναι πάντα ευκαιρία αξιοποίησης των κοινωνικών, πολιτισμικών και οικονομικών ιδαιτεροτήτων της με στόχο να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον χαραχτήρα της ως παράδειγμα κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης χωρίς εξάρσεις.

Η επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας χτες στον Έβρο οπου και θα παραμείνει μέχρι το Πάσχα, υποθέτω ότι είχε αυτό τον σκοπό.

Άλλωστε στο παρελθόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις της έχει δώσει έμφαση στην ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, καθώς και στη σημασία της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του γυναικείου πληθυσμού.

Κομίζω γλαύκας αν πω ότι η Θράκη δέχεται μια πολυμέτωπη και καλά οργανωμένη επιχείρηση «τουρκοποίησης» .

Η επιχείρηση αυτή εκδηλώνεται είτε με οικονομική διείσδυση με την προσπάθεια εξαγοράς επιχειρήσεων και εκτάσεων γης από μουσουλμάνους, είτε πολιτιστική με την ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα , είτε εκπαιδευτική με τη δημιουργία σχολείων διδαχής του Κορανίου ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές τουρκική συνείδηση.

Το τουρκικό γενικό προξενείο στη Κομοτηνή έχει αναλάβει κομβικό ρόλο χρηματοδότησης κάθε δράσης με απώτερο στόχο τη συνένωση όλων των μουσουλμάνων και να εδριαωθεί η πεποίθηση τους ότι μοναδική τους πατρίδα είναι η Τουρκία.

Η κυβέρνηση με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής έδειξε ότι έχει την πρόθεση να υλοποιηθούν προτάσεις για την ανάπτυξή της Θράκης και να εδραιωθεί η πραγματικότητα ότι η Ελληνική Πολιτεία προσέχει στο ακέραιο όλους τους πολίτες της ακριτικής αυτής περιοχής.

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευρωπαικα χρηματοδοτικα προγράμματα και να προωθηθεί η ενημέρωση και η πρόσβαση των θρακιώτικων επιχειρήσεων σε αυτά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν είναι αναβαθμισμένο αλλά ούτε έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη στο σύνολό τους φορολογικές απαλλαγές ή επιβράβευση των επιχειρήσεων μέσω επιδοτήσεων για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πράσινη πολιτική.

Πόσο όμως ενωμένο είναι το πολιτικό μας σύστημα για την ανάπτυξη της περιοχής;

Πρόσφατα τα κόμματα της Βουλής δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πόρισμα επειδή η αντιπολίτευση δεν επιθυμούσε ενιαίο κείμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε υπαναχωρήσεις στη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε την κατάργηση της σαρίας αλλά και οι επόμενοι μουφτήδες -προκειμένου να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας- να θεσπιστεί μια νέα διαδικασία ανάδειξής τους που θα βασίζεται σε ένα εισηγητικό συμβούλιο θρηκευτικών λειτουργών και τη λήψη της τελικής απόφασης από το Υπουργείο παιδείας.

Σε αυτό το πόρισμα η εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν μεταξύ άλλων «η μουφτεία και ο μουφτής συνιστούν δημόσια αρχή υπαγόμενη στο υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων. Όταν χηρεύει η θέση του μουψτή διορίζεται τοποτηρητής ο οποίος αρχίζει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία ανάδειξης μουφτή δημοσιοποιώντας πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων»

Η επίσκεψη της προέδρου, η διακομματική επιτροπή, η συζήτηση, ακόμη και οι διαφωνίες όλα αυτά είναι θετικά. Οσο έχουμε στραμμένη την προσοχή μας εκεί. Στη Θράκη.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Έβαψε με παραδοσιακό τρόπο πασχαλινά αυγά στο Σουφλί Έβρου