ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο οδικός χάρτης προς τον Λευκό Οίκο: Το στίγμα της κυβέρνησης εν όψει της επίσκεψης Μητσοτάκη

Ο οδικός χάρτης προς τον Λευκό Οίκο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στον Λευκό Οίκο με έναν φάκελο επιτυχιών όπως είπε της διακυβέρνησής του, με σημαντικές συμφωνίες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο
Getty Images

Από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την έναρξη του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, τα όσα είπε για την εξωτερική πολιτική, αλλά και από την ομιλία του Νίκου Δένδια δόθηκε ένα πρώτο στίγμα των όσων θα πει ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό πρόεδρο στην συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσινγτον σε 10 ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στον Λευκό Οίκο με έναν φάκελο επιτυχιών όπως είπε της διακυβέρνησής του, με σημαντικές συμφωνίες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η ενεργή διπλωματία όπως της χαρακτήρισε αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, στην ανάπτυξη συμμαχιών, κρίσιμων συνεργασιών με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, στην ενίσχυση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και ασφαλώς στην αναβάθμιση της αμυντικής συμπόρευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία και με πολλές ακόμα χώρες.

«Η διπλωματία είναι η άλλη όψη της αμυντικής μας ασπίδας, γιατί προτεραιότητα παραμένει η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Αυτή που τώρα ενισχύεται με τα 24 νέα μαχητικά Rafale. Με τρεις ολοκαίνουργιες φρεγάτες, με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου Romeo, τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, με την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 αλλά και των φρεγατών τύπου MEKO. Αλλά και με τον συνολικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού όλων των κλάδων. Και, βέβαια, με την ανακούφιση των ένστολων μέσω της αύξησης των επιδομάτων τους και τη μείωση της φορολογίας τους», ήταν ένα βασικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού. Συμπυκνώνει και αποτελεί έναν απολογισμό της εξοπλιστικής δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης την οποία θα υπενθυμίσει και στον Αμερικανό πρόεδρο.

Διότι τα εξοπλιστικά ενδιαφέρουν πολύ την Τουρκία, δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προγραμματίζει επίσκεψη στο State Department, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να κλείσει συμφωνία με τους Μεσημεριανούς για τα F -16.

H ομιλία του Νίκου Δένδια αφορούσε περισσότερο τα ελληνοτουρκικά και έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει καθαρά και ξάστερα μέσα στην Άγκυρα, μπροστά τους Τούρκους. Εκεί μιλάει καθαρά και ξάστερα. Η πατρίδα μας, φίλες και φίλοι, δεν απειλεί. Δεν απειλεί κανέναν. Αλλά η πατρίδα μας δεν φοβάται. Δεν φοβάται κανέναν. Απαντά με τόλμη και με αποφασιστικότητα. Σε κάθε πρόκληση. Σε κάθε είδους πρόκληση. Και οι επιτυχίες μας, οι επιτυχίες όλων μας, είναι αποτέλεσμα στρατηγικής. Συγκροτημένης στρατηγικής. Με μια στέρεη βάση: Το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και με μια κάθετη αντίθεση στην παρανομία και στην παραβατικότητα». Αυτό ήταν το πιο δυνατό απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει τη Δευτέρα με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε τηλεδιάσκεψη μαζί με τους Υπουργούς εξωτερικών Ισραήλ και Κύπρου ενώ την Τρίτη ο νέος Αμερικανός πρέσβης Τζόρτζ Τσούνης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Η ατζέντα θα αφορά τα ελληνοτουρκικά και έχει τη σημασία του καθώς ο κ. Τσούνης θα είναι παρών στις διευρυμένες συνομιλίες στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.