ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στη Ρώμη ο Νίκος Δένδιας - Η ατζέντα και η αγωνία του Ταγίπ Ερντογάν

Στη Ρώμη ο Νίκος Δένδιας - Η ατζέντα και η αγωνία του Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αγωνία για την έκβαση της ψηφοφορίας στη Γερουσία των ΗΠΑ για τα F-16, ενώ ο ίδιος κατάφερε να έχει ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο χτες στο Μπαλί στο περιθώριο της συνόδου των  G-20.

Ενώ όμως από την τουρκική προεδρία υποστηριζόταν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν πως πάντα υποστηρίζει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, από την πλευρά των ΗΠΑ δεν υπήρχε καμία αναφορά στο θέμα.

Σήμερα, μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας στη Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι, έναν πολύπειρο πολιτικό στα τεκταινόμενα της περιοχής. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες-κλειδί για το θέμα της Λιβύης όπου η ΕΝΙ έχει πολύ μεγάλα συμφέροντα, αφού έχει επενδύσει περί τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις πρόσφατα, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ανακοίνωσε τη συμφωνία με την ΕΝΙ εκμετάλλευσης κοιτάσματος στη λιβυκή περιοχή.

Η Ελλάδα λοιπόν θέλει να αξιοποιήσει την άριστη σχέση που έχει με την Ιταλία καθώς οι δύο χώρες, εκτός από εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν οριοθετήσει και ΑΟΖ.

Η στήριξη της Ρώμης είναι κάτι που θέλει η Αθήνα πολύ περισσότερο μετά από χθες, αφού στη διάσκεψη της Ομάδας των G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είχε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι εξέφρασε την εγγύτητά της προς τον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση της χώρας, με αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι δυο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την από κοινού καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών στην Επιτροπή Προγραμματισμού και «Προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είχε αναφερθεί στις ιταλοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι μια ιταλική εταιρεία «υπέβαλε αίτηση στην Τουρκία για να κάνει επιστημονική έρευνα στην δική μας υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει αναγνώριση της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Και εμείς φυσικά τους δώσαμε αυτή την άδεια υποκείμενη σε κάποιους όρους φυσικά».

Έτσι λοιπόν, ο Νίκος Δένδιας επιδιώκει να πάρει διαβεβαιώσεις στήριξης από του Ιταλούς και με αυτό το χαρτί να μεταβεί την Πέμπτη στη Βεγγάζη.

Έχει, επίσης, σημασία ότι χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Τον διπλωματικό χάρτη της ημέρας ολοκλήρωσε και η δήλωση του State Department, που εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών για την παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στο ψευδοκράτος.